U sklopu gastro festivala Okusi Mediteran u restoranu Kalafat u marini Betina održana je ekskluzivna večera za brojne goste koji su do posljednjeg mjesta ispunili restoran.
Chef Flora Mikula, velika dama francuske gastronomije iz Auberge Flora u Parizu i Vesna Miletić, chef poznatog restorana Tač u Zagrebu, uz asistenciju chefa francuske diplomacije Oliviera Grouarda pripremili su jedinstvenu mediteransku večeru za goste marine Betine.
U spoju francuske i istarske kuhinje gosti su imali priliku probati kockice od dimljene tune i graška, carpaccio od brancina s pireom od celera, kopra i peršina, riblju juhu od dagnji, liganja i brbavice, janjetinu s artičokama i graškom, te za desert pitu od jabuka s kremom od vanilije i sladoleda.
– Hrvatska mediteranska prehrana ušla je na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, a mi smo tu baštinu ovim fastivalom željeli ne samo sačuvati, već i promovirati. Šibenik i regija imaju potencijal za takvu viziju, a u ove četiri godine od ovog grada počeli smo stvarati jednu gourmet destinaciju, kazala je Ingrid Badurina Denielsson, projekt direktorica festivala.
Cilj festivala je promovirati i očuvati mediteransku kuhinju, ali i približiti je našim ljudima jer svijet za nju već zna.