Više

    Šibenčani vade novce iz čarape da kupe tuke za Božićni ručak

     

    Prosinac je jedan od najljepših mjeseci u godini, prepun ljubavi, veselja, druženja, ali i nezaobilaznog darivanja i trošenja. Kako to uobičajeno bude, najviše novca odvojimo za blagdansku trpezu, pa se na gotovo svakom stolu mogu naći bakalar, fritule, orahnjače, pašticada, luganige, tuke i pivci, tipična blagdanska jela. Delicije su to bez kojih ne možemo zamisliti blagdane, a odlučili smo provjeriti što naši sugrađani biraju na pijaci u ove blagdanske dane.

    pijaca-blagdani-9 pijaca-blagdani-12

    pijaca-blagdani-10

    -Pošto smo žena i ja sami, uzea san tuku  od 2 kila i jednog pivca za lešat. Tako ćemo nas dvoje dva, tri dana proslaviti, jer je omladina svak na svojoj strani. Sutra je bakalar pod obavezno, namače se već, kaže Nikola Kulušić.

    Tuke i pivce građani naručuju po mjesec dana unaprijed, a Mileva nam kaže kako su ljudi uvijek spremni odvojiti za blagdanski stol.

    pijaca-blagdani-13

    -Manje je novaca, a i obitelji imaju manje članova, pa uzmu tučice do tri kilograma. Cijena je 80 kuna po kilu, ali kažem, ljudi valjda u čarapu spreme novce, pa onda imaju za Božić. Ipak je to obiteljski blagdan, moramo imat lipi Božić, pojašnjava Mileva Višić.

    Gužve ne jenjavaju, tuke i pivci nude se na sve strane, a u svakoj mesnici ljudi strpljivo čekaju red. Kupuju povrće i zadnje začine za tradicionalne recepte.

    pijaca-blagdani-8

    -Mušterije kupuju sve- teletina, junetina, naručuju tuke, i to unaprid. Božić je ipak najlipši blagdan, skupi se obitelj, lipa je to tradicija, kažu nam u mesnici.

    U ribarnici je gužva uobičajena.

    pijaca-blagdani-4 pijaca-blagdani-5

    -Cijene kao i svaki drugi dan, gavuni i srdela 20 kuna. Srdela ide, dobili smo dozvolu ovih par dana za prodaju. Mlade kupce brojimo na prste, al tu su naši penzioneri, pojašnjava Marija.

    Susrećemo trojicu prijatelja, koji pomalo pune ruke vrećicama.

    pijaca-blagdani-3

    -Jučer sam primio plaću, puno je velika pa ne znan kako ću je rasporedit. Standardno, bakalar za sutra, a mišano meso  za Božić. Janjetina na akciji i nešto malo tuke, spremamo žena i ja, smije se Zdravko Buva.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    U potrazi ste za poslom? Donosimo deset novih...

    Počnite svoju potragu za poslom na posao.hr., vašem izvoru poslovnih prilika. Ovdje možete pregledati deset pozicija koje su posebno odabrane za vas ovaj tjedan! Hotel...

    NAJNOVIJE

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    U potrazi ste za poslom? Donosimo deset novih oglasa

    Počnite svoju potragu za poslom na posao.hr., vašem izvoru poslovnih prilika. Ovdje možete pregledati deset pozicija koje su posebno odabrane za vas ovaj tjedan! Hotel...