Večeras je u konobi Gorica održana gastro prezentacija jela od inćuna i srdele, namirnica koje su u našoj kuhinji tradicionalne. U sklopu projekta Turističko -ugostiteljske škole ‘Proizvodi od plave ribe’ učenici su predstavili slijed od sedam jela pripremljenih na inovativan način. Inćuni s ananasom, tjestenina sa srdelom i naribanom čokoladom, te cherry rajčice punjene s inćunima i višnjama samo su tek neka od jela koje su učenici pod mentorstvom svoji profesora pripremili za ovu priliku.
-Nama u školi je iznimno drago što smo dio ovako široke priče koja preko EU fondova može ‘zavrtjeti’ velike novce i potaknuti zapošljavanje na našem području. S ovim projektom, financiranim od strane Ministarstva turizma, smo načeli dvije upotrebljive mogućnosti, a to je proizvodnja proizvoda koji će se naći na policama kojih do sada u takvom ruhu nije bilo. Drugi dio projekta je obogatiti našu gastronomsku kartu s jednim prepoznatljivim jelom, srdelom koja je othranila Dalmaciju, u novom ruhu – istaknula je Senka Dodig, ravnateljica Turističko -ugostiteljske škole.
Kako je upravo plava riba prehranila naše pretke u prošlosti, jedan od ciljeva ovog projekta je i naglasiti tu tradiciju, te su upravo zbog toga učenici TUŠ-a osmislili inovativna jela u koja su ukomponirali ribu.
Svako od sedam jela priča tradicionalnu priču na jedan novi način, a sigurni smo da će ‘Grgina fantazija’, ‘Petrova balada’ ili pak ‘Mediteranske Šimunove rolice’ u budućnosti pronaći svoje mjesto na meniju nekog restorana.
Večeras se dalo i čuti kako na našim prostorima nema objekata s Michelinovom zvjezdicom, dok ih primjerice Lyon ima 30-ak, ali i kako je vjerojatno samo pitanje vremena kada će prva doći i to možda upravo u jedan naš daleko poznati i priznati restoran.
-Kada dođe prva, druge će na ovom prostoru krenuti kao lavina -zaključeno je, a s ovakvim mladim kuharskim nadama, u to uopće ne sumnjamo.