Više

    Mladi kuhari spajaju nespojivo: ‘Samo je pitanje vremena kad će u Šibenik doći Michelinova zvjezdica’

     

    Večeras je u konobi Gorica održana gastro prezentacija jela od inćuna i srdele, namirnica koje su u našoj kuhinji tradicionalne. U sklopu projekta Turističko -ugostiteljske škole ‘Proizvodi od plave ribe’ učenici su predstavili slijed od sedam jela pripremljenih na inovativan način. Inćuni s ananasom, tjestenina sa srdelom i naribanom čokoladom, te cherry rajčice punjene s inćunima i višnjama samo su tek neka od jela koje su učenici pod mentorstvom svoji profesora pripremili za ovu priliku.

    tus

    tus2

    -Nama u školi je iznimno drago što smo dio ovako široke priče koja preko EU fondova može ‘zavrtjeti’ velike novce i potaknuti zapošljavanje na našem području.  S ovim projektom, financiranim od strane Ministarstva turizma, smo načeli dvije upotrebljive mogućnosti, a to je proizvodnja proizvoda koji će se naći na policama kojih do sada u takvom ruhu nije bilo. Drugi dio projekta je obogatiti našu gastronomsku kartu s jednim prepoznatljivim jelom, srdelom koja je othranila Dalmaciju, u novom ruhu – istaknula je Senka Dodig, ravnateljica Turističko -ugostiteljske škole.

    tus1

    tus3

    Kako je upravo plava riba prehranila naše pretke u prošlosti, jedan od ciljeva ovog projekta je i naglasiti tu tradiciju, te su upravo zbog toga učenici TUŠ-a osmislili inovativna jela u koja su ukomponirali ribu.

    Svako od sedam jela priča tradicionalnu priču na jedan novi način, a sigurni smo da će ‘Grgina fantazija’, ‘Petrova balada’ ili pak ‘Mediteranske Šimunove rolice’ u budućnosti pronaći svoje mjesto na meniju nekog restorana.

    tus4

    Večeras se dalo i čuti kako na našim prostorima nema objekata s Michelinovom zvjezdicom, dok ih primjerice Lyon ima 30-ak, ali i kako je vjerojatno samo pitanje vremena kada će prva doći i to možda upravo u jedan naš daleko poznati i priznati restoran.

    -Kada dođe prva, druge će na ovom prostoru krenuti kao lavina -zaključeno je, a s ovakvim mladim kuharskim nadama, u to uopće ne sumnjamo.

     

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Evo kakva vas nova iznenađenja očekuju u najvećem...

    Bogata gastro ponuda, zelena oaza vrijedna milijun eura, brojni animacijski timovi… samo se neki od noviteta u Dalmalandu koji svoja čarobna vrata otvara već...

    FOTO Na gradskom groblju Kvanj Čempresi uveli novu...

    Gradska tvrtka Čempresi stalno ulaže u uređenje grobalja kojima upravlja pa je od sinoć novi dio groblja Kvanj dobio vide nadzor i noćnu rasvjetu. -...

    Promjenjivo, svježe, česta kiša, u gorju i snijeg

    Sve do petka promjenjivo i svježe, uz povremenu kišu, u gorju i snijeg, u utorak i srijedu uz mjestimično stvaranje snježnog pokrivača. Od vikenda...

    Šibenik nije dobio licencu ni za treći rang...

    Hrvatski nogometni klub Šibenik niti ove godine nije dobio licencu za elitni rang hrvatskog nogometa u prvom stupnju HNS-ovog Središnjeg postupka licenciranja za sljedeću...

    NAJNOVIJE

    Evo kakva vas nova iznenađenja očekuju u najvećem vodenom parku na Jadranu!

    Bogata gastro ponuda, zelena oaza vrijedna milijun eura, brojni animacijski timovi… samo se neki od noviteta u Dalmalandu koji svoja čarobna vrata otvara već...

    FOTO Na gradskom groblju Kvanj Čempresi uveli novu rasvjetu i video nadzor

    Gradska tvrtka Čempresi stalno ulaže u uređenje grobalja kojima upravlja pa je od sinoć novi dio groblja Kvanj dobio vide nadzor i noćnu rasvjetu. -...

    Promjenjivo, svježe, česta kiša, u gorju i snijeg

    Sve do petka promjenjivo i svježe, uz povremenu kišu, u gorju i snijeg, u utorak i srijedu uz mjestimično stvaranje snježnog pokrivača. Od vikenda...

    Šibenik nije dobio licencu ni za treći rang hrvatskog nogometa, Zagora jest!

    Hrvatski nogometni klub Šibenik niti ove godine nije dobio licencu za elitni rang hrvatskog nogometa u prvom stupnju HNS-ovog Središnjeg postupka licenciranja za sljedeću...