Više

    Napravite najfinije krafne po brzom receptu Petre iz ‘Mak na konac’

     

    POZNATA zagrebačka slastičarnica “Mak na konac” omiljeno je sastajalište gradskih sladokusaca koji u njoj mogu naći nevjerojatno ukusne slastice.

    Bilo da se radi o profinjenim, neobičnim receptima, ili pak slasticama koje su radile naše bake, u “Maku na konac” nećete se neugodno iznenaditi, a slastičarka i zaštitno lice Petra Jelenić odala nam je i jedan aktualni recept – za najfinije krafne.

    petra

    Petru možete gledati i u tv emisiji “Slatka kuharica” gdje u svakoj epizodi posjećuje jedan dio Hrvatske, poznat po određenoj slastici, pronalazi majstore tog recepta i otkriva kako se oni izrađuju. Zatim tu istu slasticu u svojoj kuhinji priprema u novoj varijanti, na način na koji ju je doživjela na svom putovanju.

    Uživajte u pripremi i degustaciji krafni prema Petrinom receptu!

    Sastojci:

    400 g glatkog brašna
    100 g oštrog brašna
    Prstohvat soli
    40 g kvasca
    50 g šećera
    60 g otopljenog maslaca
    7 žumanjaka
    50 ml ruma
    Oko 200 ml mlakog mlijeka
    Srž 1 mahune vanilije
    Fino ribana korica 1 limuna
    Fino ribana korica ½ naranče

    Petrini savjeti za pripremu:

    Sve namirnice moraju biti sobne temperature.

    Prostorija u kojoj se radi mora biti topla i bez propuha.

    Sa malo mlakog mlijeka otopiti kvasac, dodati oštro brašno i žličicu od ukupne količine šećera pa pomiješati. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da kvas uzađe.

    Brašno staviti u veću posudu, dodati sol, šećer, žumanjke, rum, koricu limuna i naranče, vaniliju i uzašli kvas. Dodati veći dio mlijeka i maslac pa početi mijesiti. Ukoliko je tijesto tvrđe treba dodati mlijeka. Tijesto mora biti mekše i mijesi se dok se ne počne odvajati od stijenki posude i bude glatko.

    Tijesto se formira u kuglu , pobrašni i pokrije pa ostavi na toplom da udvostruči volumen. Tada se tijesto stavi na pobrašnjenu podlogu, valja na 2 cm debljine. Razvaljano tijesto treba pustiti 10-ak minuta da odmori pa se oštrim izrezivačem režu krafne.

    Izrezivač prije svakog izrezivanja treba utisnuti u brašno.

    Krafne  se pokriju i puste da udvostruče volumen.

    Ulje se stavi zagrijavati. Temperatura prženja mora biti oko 160°C.

    S krafnica se treba očistiti svo brašno prije stavljanja u ulje, jer inače ulje brzo od izgorenog brašna potamni.

    Krafne  se stavljaju u ulje tako da gornja strana ide prva u ulje. Prže se na jednoj strani oko 3 minute pokrivene , nakon toga se okrenu i prže otkrivene dok ne dobe lijepu boju.

    Vadimo ih šupljom lopaticom i stavimo na papirnate ručnike koje upijaju suvišnu masnoću.

    Mlake krafne  se pune nadjevom po izboru pomoću dresir vrećice i nastavka za punjenje. Meni je najdraža marmelada od marelica!

    Izvor: Index, Foto: 123 rf, Josipa Uzelac

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu,...

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu, Vodice remizirale kod fenjeraša

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...