Više

    Za ovih 5 namirnica nikad ne biste rekli da su zapravo jako štetne za vas

     

    Postoji hrana za koju znamo da je jednostavno loša za nas, poput gaziranih sokova i slatkiša. No, postoji i hrana o kojoj uopće ne razmišljamo tako, štoviše, mislimo da je i zdrava, a ustvari je potpuno suprotno. U nastavku saznajte kojih biste se namirnica trebali odmah riješiti ili ih barem konzumirati što manje.

    1. Kokice iz mikrovalne pećnice
    Ne samo da su prepune nezdravih masnoća koje su loše za vaš kardiovaskularni sustav, kokice za mikrovalnu mogu sadržavati i perfluorooktansku kiselinu (PFOA), otrovnu tvar koja se nalazi u teflonskim tavama i loncima. One s okusom maslaca najčešće sadrže i dijacetil, kemikaliju koja oštećuje stanice koje štite mozak.

    2. Prirodni voćni sokovi
    Prirodni su i puni vitamina C, istina. No, jeste li znali da samo jedna čaša prirodnog voćnog soka sadrži čak 36 grama šećera? Većina tog šećera dolazi iz fruktoze koja je idealna za stvaranje sala na trbuhu.

    3. Slatke žitarice
    Tješite se da se zdravo hranite ako ujutro za doručak jedete žitarice? Ako nisu sto posto prirodne, bez šećera i aditiva, poput čistih zobenih pahuljica, radite pogrešno. Sve prerađene žitarice prepune su šećera koji može uzrokovati dijabetes, ali i probleme sa srcem.

    4. Dijetalna gazirana pića
    Što umjetne boje i šećeri te inhibitori požara imaju zajedničko? Svi oni su glavni sastojci vaših omiljenih dijetalnih gaziranih pića. Još ako su u boci koja sadrži BPA kemikaliju, pijete ustvari najgore piće. Sva dijetalna pića sadrže umjetna sladila koja podižu razinu glukoze u krvi te preopterećuju jetru. Umjetne boje pak kancerogene su za životinje, što znači da su štetne i za ljude.

    5. Mesne prerađevine
    Salama i kobasica u kojima uživate svako jutro izuzetno su štetne za vaše tijelo. Većina mesnih prerađevina sadrži nitrate, konzervanse koji usporavaju prirodnu obradu šećera što povećava rizik za dijabetes. Nitrati također povećavaju rizik za obolijevanje od raka štitnjače i debelog crijeva. Ako vam to nije dovoljan razlog, većina mesnim prerađevina prepuna je soli čije pretjerano konzumiranje stvara velike probleme zdravlju čovjeka.

    izvor: vecernji list

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu,...

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu, Vodice remizirale kod fenjeraša

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...