Pečeno crveno meso
Pečenu svinjetinu, teletinu ili janjetinu mnogi obožavaju jesti friško pečenu, ali i hladnu i tako bi trebalo i ostati. Naime pečeno crveno meso nikako ne bi smjeli ponovno peči ni kuhati, jer tijekom termičke obrade ono mijenja strukturu koja nikako ne paše našem tijelu.
Tijekom dvostruke pripreme mesa mijenja se sastav proteina koji organizam ne može ili vrlo teško probavlja te zbog toga može postati toksično i izazvati probavne tegobe.
Perad
Pileće ili pureće meso jedna je od namirnica koju najčešće jedemo. Iako vrlo često uživamo u ostacima pečene ili kuhane peradi od ručka, ovakvo meso trebali bi jesti isključivo hladno, bez ikakve dodatne pripreme, čak i ako se ono nalazi na pizzi li u sendviču.
Riječ je o kemijskim reakcijama koje se događaju u mesu peradi ako se ono priprema dva puta. ‘Reciklirani’ ručak tako može izazvati brojne želučane i crijevne tegobe.
Juha
Juha je mnogima prava okrijepa i nezaobilazni dio obiteljskog ručka i/ili večere. Iako ovu ukusnu tekućinu naše tijelo obožava, dobro pazite ako je planirate spremiti za kasnije i poslužiti drugi ili treći dan jer ona može izazvati brojne zdravstvene tegobe.
Naime, već spomenuto meso iz juhe ne smijete podgrijavati zajedno s juhom, a to vrijedi i za povrće iz juhe, posebno celer. Dakle, planirate li juhu jesti i idući dan, procijedite je da ostane bistra te spremite u hladnjak, a ako je želite poslužiti neki drugi dan, spremite je u plastičnu posudu i pohranite u zamrzivač.
IZVOR: Zadovoljna.hr