Više

    FOTO: Pirovčanin Đani Lazar otvorio prvu kušaonicu ulja u županiji

     

    Kušaonica ulja ‘Oblica’ prvi je takav objekt na području Šibensko-kninske županije. Razgovarali smo s pirovačkim maslinarom i vlasnikom kušaonice, Đanijem Lazarom.

    Kad ste se počeli baviti maslinarstvom?

    Maslinarstvom se bavim već desetak godina kad sam se zaposlio u uljari ‘Laća’ u Skradinu. Trenutno imam 120 stabala maslina i namjeravam posaditi još stabala. Sve masline obrađujemo i beremo sami.

    ULAGANJE U MODERNIZACIJU

    012

    U kolikoj je mjeri potrebno pratiti trendove u maslinarstvu i ulagati u tehnologiju?

    Naravno da treba pratiti struku te, ovisno o mogućnostima, ulagati u modernizaciju. Trendove svakako pratimo jer se današnja prerada maslina daleko razlikuje od nekadašnje.

    Mislim da maslinarstvo ima budućnost, a moja je preporuka budućim i sadašnjim maslinarima da se više pažnje treba posvetiti kvaliteti, a ne količini ulja. 

    Vaša kušaonica ulja  prva je u Šibensko-kninskoj županiji. Što vas je potaklo na otvaranje?

    Nakon nekoliko nagrada i osvojenih priznanja u Hrvatskoj, odlučili smo poslati naše ulje na Milano Expo 2014, natjecanje monosortnih ulja gdje smo osvojili zlato. To nas je potaklo da otvorimo kušaonicu ulja i nazovemo je Oblica jer je nagrada dobivena za sortu maslina oblica. Potakli su nas, među ostalim, i izleti u Vodnjan te u Konavle.

    Kako izgleda jedan posjet kušaonici? Što čujete od gostiju?

    013

    Naši posjetioci prvenstveno mogu čuti priču o procesu proizvodnje maslinovog ulja te kušati organoleptički različite vrste ulja. Najviše nas posjećuju naši domaći gosti iz unutrašnjosti zemlje, ali ima tu i Nijemaca, Slovaka, Poljaka, Slovenaca i drugih.

    Gosti su jako zadovoljnim prezentacijama jer dosad na takvo nešto nisu naišli u našim krajevima, dok su s druge strane Istra i Konavle prepuni raznih kušaonica.

    IZLET U MASLINIK

    ‘Piknik u masliniku’ omogućuje zainteresiranima bolji uvid u čitav proces dobivanja ulja. Kako je koncipiran izlet?

    Izlet ‘Piknik u masliniku’ održava se već petu godinu za redom u suradnji Turističke zajednice Općine Pirovac i Udruge maslinara i uljara ‘Uljanica’ Pirovac. Gosti se provedu kroz dva ili tri maslinika članova Udruge da vide gdje masline rastu i poslušaju predavanje kako se obrađuju i beru. Također, u maslinicima imaju mogućnost probati naše domaće delicije, a nakon obilaska goste vodimo u našu kušaonicu ‘Oblica’ gdje degustiraju različita maslinova ulja.

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu,...

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu, Vodice remizirale kod fenjeraša

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...