Biskvit:
4 žutanjka
10 dkg šećera
1 vanilin šećer
1,5 dcl mlijeka
1/2 dcl ulja
20 dkg oštrog brašna
1 prašak za pecivo
4 bjelanjka
limunova korica
Miksati žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Kad postane gusto, svijetlo i pjenasto, dodati ulje i mlijeko, kratko promiksati, potom dodati naribanu limunovu koricu. U smjesu kuhačom (ne miksati!) lagano umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo, a potom lagano, malo-pomalo, umiješati čvrst snijeg od bjelanjaka (kuhaču s rupom u sredini je najbolje koristiti za to). Smjesu izliti u malo nauljen kalup za tortu (cca. promjera 24 cm) i peći na 180 stupnjeva oko 35-40 minuta.
Nadjev:
7 dcl mlijeka
2 pudinga od vanilije
šećera po ukusu
oko 1/2 kg jagoda (dio ostaviti za ukrašavanje)
1/2 l šlaga
Skuhati puding od vanilije (ja stavim žlicu-dvije šećera). U mlak puding umiješati polovicu količine izrađenog šlaga, malo izmiksati.
Biskvit vodoravno razrezati u dva lista. Donji list premazati polovicom kreme od pudinga i šlaga, potom po kremi rasporediti narezane jagode (na jagode namazati malo šlaga ili kreme da se gornji list bolje primi). Prekriti drugim listom i na vrh namazati ostatak kreme. Čitavu tortu premazati i ukrasiti ostatkom šlaga i narezanim jagodama.
Naravno, može se staviti druga krema, drugo voće – ili bez njega, kako god vam se sviđa… Biskvit je jako dobar, jer je mekan, ukusan i lako se razreže. Dobar tek! 🙂