Ništa ne grije i ne hrani tako dobro kao gusta, mirisna jela na žlicu. Još ako u tim jelima ima fine mesnate slanine, onda su ta jela pun pogodak. Ovo varivo od slanutka, u Dalmaciji znano i kao čičvarda, je upravo takvo; mirisno, gusto, aromatično i obogaćeno slaninom, jelo koje biste mogli jesti svaki dan. Slobodno u njega ukuhajte i par domaćih kobasica.
Slanutak je popularan svuda u svijetu i svaka zemlja ima svoje jelo u kojem je slanutak glavna zvijezda, piše Pun kufer. Probajte još jednu verziju variva sa slanutkom, slasno jelo na žlicu koje Rimljani obožavaju, možda ga počnete obožavati i vi.
Sastojci:
- 250 g suhog slanutka
- 150 g slanine
- 1 glavica luka
- 2 mrkve
- 2-3 srednje velika krumpira
- 2-3 režnja češnjaka
- 200 ml pasirane rajčice
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 1 mala ljuta papričica
- 1 lovorova lista
- 3 žlice maslinova ulja
- sol, papar
- 2 l vode ili temeljca
Priprema:
1.Slanutak namočite večer prije (namačite ga najmanje 12 sati) pa ga skuhajte u puno vode. Kuhajte oko 2-2,5 sata, odnosno dok slanutak ne bude mekan. Možete koristiti i slanutak iz konzerve, u tom ga slučaju ocijedite i dobro isperite.
2.Očistite luk pa ga narežite na tanke listiće. Slaninu narežite na kockice. Krumpir ogulite, operite i narežite ga na manje kockice.
3.Zagrijte dublju posudu, dodajte slaninu pa malo popržite na „suho“, kad slanina ispusti masnoću dodajte maslinovo ulje i luk pa pirjajte dok luk ne omekša.
4.Dodajte sitno sjeckani češnjak i mrkvu koju ste narezali na kolutiće. Promiješajte, pirjajte minutu-dvije pa dodajte koncentrat od rajčice i podlijte s malo vode. Dodajte ljutu papričicu i lovorov list te kuhani slanutak pa nastavite pirjati još dvije-tri minute. Dodajte i pasiranu rajčicu i promiješajte.
5.Potom dodajte krumpir pa sve zalijte temeljcem ili vodom, posolite i popaprite, poklopite i pustite da se kuha 30 – 40 minuta na tihoj vatri. Čičvarda je gotova kad su krumpir i mrkva mekani.
6.Na samom kraju izvadite par žlice kuhanog slanutka i krumpira, zdrobite ih vilicom, dodajte tekućine i promiješajte pa sve vratite u lonac i na taj način ugustite varivo.