Kako se svi sve više okrećemo zdravoj prehrani, tako sve popularnije postaju i druge vrste riže, osim one uobičajene rafinirane. U posljednje vrijeme upravo je crvena riža postala jedna od hit namirnica, i to ne samo među vegetarijancima i veganima nego među svima koji paze što unose u organizam ili ih jednostavno zanimaju novi okusi, piše Živim.hr.
Za razliku od uobičajenih vrsta rafinirane riže, integralna crvena riža zadržava veću količinu vlakana i mineralnih soli, poput fosfora i magnezija, koji su odlični za zdravlje kostiju i živčanog sustava. Uz to ima vrlo nizak udio masti i dobar je izvor ugljikohidrata. Naročito je prikladna za osobe koje su na veganskoj prehrani jer opskrbljuje organizam biljnim proteinima. U tom smislu dobro ju je kombinirati sa žitaricama i mahunarkama poput slanutka, boba ili mahuna kako bi se zaokružio unos proteina. Crvena je riža i odličan izvor prirodnih antioksidansa te pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a to je korisno za staničnu obnovu te za zdraviju i ljepšu kožu. S obzirom na to da je ova riža integralna i obiluje vlaknima, pruža dugotrajan osjećaj sitosti i korisna je za bolju funkciju crijeva, ali i za održavanje optimalne tjelesne težine. U svakom slučaju, razloga da bude na jelovniku što češće je mnogo – jača imunitet, poboljšava probavu, a korisna je i za zdravlje kostiju.
Cijeli članak pročitajte ovdje.