Kada vinar koji iza sebe ima uspješan OPG pronađe staru bačvu, poslovna ideja koja se rodi bude – otvoriti hotel od bačava!
Marko Duvančić, uspješan vinar iz sela Razvođe podno Promine, prije tri godine došao je na ideju da 115 godina stare bačve iskoristi kao hotelske sobe i turistima ponudi nešto novo.
– Došli smo u posjed šest drevenih hrastovih bačava zapremnine 43 tisuće litara i dvije zapremnine 21 tisuću, a kako je bilo vidljivo da nisu funkcionalne za vino, prepoznali smo njihov potencijal za nešto drugo te krenuli u realizaciju poslovnog plana. Od ideje u kolovozu 2012. godine do realizacije, prošle su tri godine. U siječnju prošle godine započeli smo s realizacijom poslovnog plana, a otvorenje hotela se očekuje ovog ljeta, iako točan datum još nije poznat – ispričao nam je Marko Duvančić , vlasnik OPG-a Duvančić čija je primarna djelatnost proizvodnja vina.
DRŽAVA PREPOZNALA IDEJU
Inovativna ideja je prepoznata kao turistički potencijal te su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica dali svoju potporu što je uvelike oloakšalo realizaciju projekta.
– Projekt je potpomognut sredstvima Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma , dok je ostatak pokriven kreditima HBOR-a – objašnjava Duvančić.
Duvančić je sa sadnjom vinove loze, odnosno podizanjem vinograda, započeo 1996. godine te do danas broje 67 tisuća čokota. S obnovom stare kuće u sklopu gospodarstva započeo je 2011. godine, a kada hotel bude gotov, ukupna površina kompleksa seoskog domaćinstva će biti 55 tisuća metara kvadratnih.
Impozantne su to brojke, ali slijedom stoljetne obiteljske tradicije, bogatog iskustva u njegovanju vinograda, te nekoliko dobrih ideja, uspjeh i priznanja nisu nikakvo čudo.
Između brojnih nagrada i priznanja, kao ono najvažnije Duvančić ističe priznanje iz 2007. kada je na ‘Vinoviti’ u Zagrebu kao mladi vinar dobio potvrdu za kvalitetno obavljen posao, te je ujedno proglašen najboljim vinarom i vinogradarom Hrvatske.
Na pitanje primjećuje li posljednih godina procvat seoskog turizma, Marko odgovara:
– Ulaganjem Nacionalnog parka Krka u uzvodni dio Krke, te uz promociju područja od strane Hrvatske turističke zajednice, općine i proizvođača, za ovo područje mogu reći da je u ubrzanom rastu.
Duvančićev neobični hotelski objekt će raditi od travnja do siječnja, dok će ostali periodi funkcionirati prema dogovoru s grupama koje pokažu zanimanje za boravak u selu podno Promine.
– Postigli smo dogovore s agencijama, zanimanje domaćih gostiju je veliko jer prate događanja na ovom području, ali prema stranim tržištima još nismo išli budući da još nemamo točan datum otvaranja – Markov je komentar na zainteresiranost potencijalnih gostiju.
BOGATA PONUDA DOMAĆINSTVA
Osam bačava je preuređeno u sedam hotelskih soba. Budući da su za svaku sobu spojene po dvije bačve, sobe su površine 22 četvorna metra s kupaonicom.
Osim smještaja u neobičnim hotelskim sobama, Duvančić gostima nudi široki spektar aktivnosti koje uključuju šetnicu od 800 metara, streljanu za luk i strijelu, teren za badminton, bazen, biciklističku i planinarsku stazu, brojne domaće životinje te, naravno, restoran.
Kombinacija vrhunskih vina s kvalitetnim geografskim porijeklom, smještaj koji pruža potpuno novo iskustvo, te prekrasna priroda kojom je domaćinstvo okruženo, sigurno će goste oduševiti.