U završnoj akciji Kulinarskog vremeplova u okviru 24. Edukativno muzejske radionice koja se održavala diljem Hrvatske, a povodom Međunarodnog dana muzeja, na izuzetnom arheološkom lokalitetu Burnum, uživali su i organizatori i gosti.
U zajedničkoj akciji sudjelovali su Muzej grada Šibenika, Gradski muzej Drniš, Kninski muzej, Muzej betinske drvene brodogradnje, Nacionalni park Krka i učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik s nastavnicom Biserkom Šmit te su udruženim snagama sudionicima približili prehranu od prapovijesti do 18. stoljeća.
– Ova je, nazovimo je, manifestacija, ujedinila županijske muzejske snage koje su nas stvarno iznenadile bogatstvom okusa od prapovijesti do današnjih dana. Bila su to izuzetna događanja koja su prepoznata i od Hrvatskog muzejskog društva i Muzejskog dokumentacijskog centra – kaže Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.
Sudionici su tako imali priliku spremati jela iz različitih povijesnih razdoblja i prezentirati svaku epohu kroz hranu.
– Danas smo spojili više vremenskih razdoblja te pripremili energetske pločice, kuhano vino s medom, bob i maništru s pancetom, datulje punjene pinjolima, smokvenjake, sir s voćem i paštetu od leće s pancetom. Sve se ovo ne bi moglo dogoditi da nije bilo ‘ekipe’ iz Turističko ugostiteljske škole koja je uz podršku ravnateljice Senke Dodig i uz vodstvo profesorice Biserke Šmit pripremila naše ‘želje’ i objedinila sve namirnice i okuse u jednu veliku simfoniju za nepca onih koji su mogli uživati u kulinarskoj tradiciji našeg kraja. O svemu ovome biti će još riječi, jer u suradnji s NP Krka namjeravamo tiskati kuharicu koja je proistekla iz ove akcije, ali uz okuse koji su se stoljećima ‘rađali’ uz Krku – najavljuje Krnčević.