" "
Više

    " "

    Vinorel – čudesna tehnika slikanja vinom

     

    Kada se mistika vina i umjetnosti stope u jedno, dobili ste vinorel, pomalo čudesnu i gotovo nepoznatu tehniku slikanja vinom. Ne kaže se uzalud za vino da je božansko piće i nadahnuće umjetnicima. A kada se njime slika, to je doživljaj koji u čovjeku pobuđuje ono najlirskije. I najvažnije, vino je jedina boja s kojom čovjek može nazdraviti u društvu, to ne možete ni s kavom, ni sipinim crnilom, a kamoli čajem – riječi su Ivice Kiša, arhitekta i profesora na Likovnoj akademiji koji se s pravom može nazvati najvećim hrvatskim promotorom vinorela.

    A kad profesora Kiša spojite s najvećim promotorima plavca malog iz Zagreba, ekipom iz udruge Plavac mali, došli ste u iznimno zanimljivu radionicu na kojoj su se zaljubljenici u vino, ali i umjetnost, mogli upoznati s ovom, pomalo zaboravljenom tehnikom slikanja, koja datira još iz doba renesanse.

    O različitostima i sličnostima akvarela i vinorela na radionici govorila je i riječka umjetnica Diana Sokolić. Vinom se dobivaju tako fini prijelazi i nježni tonovi kakve je gotovo nemoguće dobiti s akvarelom. Vino se izravno nanosi na akvarel papir, a gradacija boja postiže se tako da se svaki put, prije novog nanošenja, pričeka dok se prethodni sloj ne osuši. A vinorel zrije i kao vino, to je slika koja tijekom vremena mijenja svoje boje, jer vino nastavlja sazrijevati na papiru i slika mijenja svoju toplinu prelazeći iz jednog toplog ili hladnog tona kojeg pigment ostavlja na papiru u sepiju – kaže Kiš.

    sampjer

    A dalmatinski plavci pokazali su se kao izvrsna boja jer su prebogati taninom te s vremenom nježne crvene nijanse prelaze u zagasito ljubičaste ili tamnocrvene tonove. Prvo i osnovno pravilo vinorela je da se uvijek koristi samo jedna sorta jer se, kao i u životu, vina ne miješaju ni kad se piju, a pogotovo se ne miješaju kad se s njima slika. Drugo pravilo je da se u donjem lijevom kutu uvijek potpisuje etiketa i godina berbe iz koje je slika nastala, a treće je da se slika nikad ne drži pod staklom ili da se skriva pod mapama jer vinoreli vole sunce i, kako kaže profesor Kiš, vole ljude.

     

    – Zato je promocija vinorela također promocija naših vina i našeg podneblja. Bilo bi pametno da svaki vinar ima kolekciju vinorela napravljenog s njegovim vinom pa da po izložbama u svijetu, kad predstavlja svoje butelje, izloži i slike. Ili da u vinarijama ponudite gostima radionice vinorela. To je onda prava simbioza umjetnosti, enologije, turizma i biznisa – napominje Kiš.

    Plavac2-650x400

    A ima li časnijeg i sretnijeg kraja za jednu bobu grožđa od toga da završi kao slika?

     

    IZVOR: http://dobrahrana.jutarnji.hr/

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Stiže jugo, ali još većinom suho i barem...

    Južinu, toplinu te većinom suho i djelomice sunčano vrijeme već od sutra zamjenjuje promjenjivo i svježije, gdjegod i uz izraženije pljuskove, od srijede i...

    Juniori Šibenika upisali važnu pobjedu, Diego s dva...

    Uspješan nogometni vikend na Šubićevcu upotpunili su juniori Šibenika. Nakon seniora i oni su uzeli tri boda. U 26. kolu elitnog ranga upisali su...

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome...

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz...

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...

    NAJNOVIJE

    Stiže jugo, ali još većinom suho i barem djelomice sunčano

    Južinu, toplinu te većinom suho i djelomice sunčano vrijeme već od sutra zamjenjuje promjenjivo i svježije, gdjegod i uz izraženije pljuskove, od srijede i...

    Juniori Šibenika upisali važnu pobjedu, Diego s dva nova gola preuzeo vrh ljestvice najboljih topnika lige

    Uspješan nogometni vikend na Šubićevcu upotpunili su juniori Šibenika. Nakon seniora i oni su uzeli tri boda. U 26. kolu elitnog ranga upisali su...

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome nikad nije propao

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...