" "
Više

    " "

    Počinje sezona samonikle poslastice – šparoge

     

    Među prvim proljetnim namirnicama koje ćete zapaziti na tržnicama svakako su šparoge, a ne propustite okusiti one divlje jer imaju poseban okus.

    Šparoga zapravo ima oko 300 vrsta, a nama su iz uzgoja najpoznatije zelene i bijele, dok su samonikle prava poslastica zbog svog intenzivnijeg okusa. Također, divlje šparoge imaju najviše vitamina, a isto tako se smatraju jednim od najboljih izvora folne kiseline i betakarotena.

    šparoge i rotkvice5Upravo zbog folne kiseline izuzetno su zdrave za trudnice. Divlje su šparoge pomalo gorke zbog tri glavna sastojka, a to su asparagin, vanilin i spargaurin. Ipak, oni su zaslužni za oporavak nakon bolesti te dobro djeluju na rad jetre i žuči, a šparoge su bogate i luteinom, biljnim pigmentom koji ima blagotvoran utjecaj na krvne žile.
    Za vitku liniju
    Općenito, šparoge imaju tek 27 kalorija po šalici, a poznate su kao detoksikacijska hrana jer sadrže visoke razine aminokiselina koje djeluju kao diuretik, dakle pripomažu u izlučivanju viška tekućine iz organizma. Najveći dio čini ih voda (93 posto), a 1,7 posto otpada na bjelančevine, 2,6 posto na ugljikohidrate i 0,7 posto na masti, navodi Tportal.
    šparoge8Također, pomažu u bržem uklanjanju alkohola i drugih toksina iz organizma i čudotvoran su lijek protiv mamurluka. Šparoga je riznica vitamina i minerala, uključujući vitamine A, C, E i K, B6, folnu kiselinu, željezo, bakar, pa čak i proteine. Treba spomenuti i vlakna, a njih šparoge imaju dovoljno da ublaže probavne smetnje.

    Kako ih pripremiti
    Najviše hranjivih tvari sačuvat će kuhane na pari. Za prvi put možete ih ostaviti da se kuhaju u slanoj vodi petnaestak minuta te ih dobro ocijedite, ohladite i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Prije kuhanja bacite drvenasti, tvrdi dio izdanka šparoge, jer jestivi su samo mekani, vršni dijelovi.

    Sezona divljih šparoga traje od ožujka do lipnja, a kultivirane se na policama većih trgovačkih centaramogu naći cijele godine, s tim da berba u našim krajevima kreće od travnja i traje negdje do srpnja.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Nastavlja se pretežno sunčano i toplo vrijeme

    Danas pretežno sunčano uz mjestimice umjerenu naoblaku. Uz umjeren razvoj oblaka moguć je poneki poslijepodnevni pljusak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura...

    Solarisa jedna pobjeda dijeli od izlaska u Europu,...

    Vaterpolisti Solarisa korak su bliže novom izlasku na europsku scenu. U prvoj utakmici razigravanja za peto mjesto u domaćem prvenstvu u Crnici su sa...

    Carević u prvi plan opet gurnuo igrače, ali...

    Pjevalo se travnjaku i tribinama Šubićevca nakon 2:0 pobjede nad Jarunom, kojom su nogometaši Šibenika zasjeli na prvo mjesto 1.NL. Bio je to deseti...

    FOTO Svečano otvorena 14. Smotra folklora naše županije

    Svečanim mimohodom folklornih skupina s Poljane počela je danas 14. Smotra folklora Šibensko-kninske županije. Smotra je otvorena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, a u...

    NAJNOVIJE

    Nastavlja se pretežno sunčano i toplo vrijeme

    Danas pretežno sunčano uz mjestimice umjerenu naoblaku. Uz umjeren razvoj oblaka moguć je poneki poslijepodnevni pljusak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura...

    Solarisa jedna pobjeda dijeli od izlaska u Europu, Mornar ‘slomljen’ u trećoj četvrtini

    Vaterpolisti Solarisa korak su bliže novom izlasku na europsku scenu. U prvoj utakmici razigravanja za peto mjesto u domaćem prvenstvu u Crnici su sa...

    Carević u prvi plan opet gurnuo igrače, ali njegov doprinos ne može se i ne smije ignorirati

    Pjevalo se travnjaku i tribinama Šubićevca nakon 2:0 pobjede nad Jarunom, kojom su nogometaši Šibenika zasjeli na prvo mjesto 1.NL. Bio je to deseti...

    FOTO Svečano otvorena 14. Smotra folklora naše županije

    Svečanim mimohodom folklornih skupina s Poljane počela je danas 14. Smotra folklora Šibensko-kninske županije. Smotra je otvorena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, a u...