Više

    FOTO: Burnum je od svjetske važnosti, a na korist JU NP Krka, Šibeniku i cijeloj Hrvatskoj

     

    Večeras je u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku, u sklopu obilježavanja 30. rođendana Nacionalnog parka Krka, održana promocija knjige ‘Arheološka zbirka Burnum’ izašla u nakladi Javne ustanove NP Krka.

    arheoloska_zbirka_burnum (7)

    Autori spomenute zbirke su Igor Borzić, Miroslav Glavačić, Željko Miletić, Ivana Jadrić Kučan, Joško Zaninović te Nenad Cambi koji je zajedno s kolegama višim kustosom Arheološkog muzeja u Zagrebu,  Ivanom Radmanom – Livajom i muzejskom savjetnicom Zrinkom Buljević i predstavio knjigu koja će zasigurno naći svoje mjesto na policama brojnih ljubitelja povijesti.

    Svoje mjesto, pak, na stranicama ‘Arheološke zbirke Burnum’ našli su svi oni podaci zabilježeni tijekom dvanaestogodišnjeg istraživanja za koje će akademik Nenad Cambi kazati kako su od iznimne važnosti te idu u prilog tvrdnji da je amfiteatar Burnum u Ivoševcima, a unutar granica koje uokviruju ono najvrijednije i najljepše što krška ljepotica Krka stoljećima ima, od svjetske važnosti.

    -Mislim da je to jedno iznimno postignuće. Smatram da je odluka Vlade Republike Hrvatske, ne sjećam se sad točno kad je to bilo, da  se ovaj sjeverni dio uključi u nacionalni park jedna vrsta senzacije. Tu se spojila arheologija, nacionalni park, prirodne ljepote Majnolovačkog slapa. Pa, osim toga, danas imamo muzej, sutra će tu biti prirodoslovni muzej, zatim hotel… Dosad se ulagalo, a sad se nadam da će Nacionalni park imati koristi – kazao je akademik Cambi, dodajući da je odluka da istraživanje na tom arheološkom lokalitetu krenu s mjesta amfiteatra.

    arheoloska_zbirka_burnum (1) arheoloska_zbirka_burnum (2) arheoloska_zbirka_burnum (5) arheoloska_zbirka_burnum (6)

    -Htjeli smo dati Nacionalnom parku jedan sadržaj, pravi sadržaj koji se može turistički eksploatirati i bila je to spasonosna ideja, formula – priznao je akademik dodajući da je povijesni lokalitet poput amfiteatra Burnum od velikog značaja ne samo za JU NP Krka ili Šibenik već i za cijeli Šibenik.

    I dok će se ostatak javnosti upoznavati s Burnumom listajući stranice ukupno šestog izdanja na tu temu, radovi na arheološkom lokalitetu prelaze sve više poprimaju konture konzeriviranja lokaliteta, dok istraživanja sele u okolicu, u pravcu samog vojnog tabora.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Planuo požar na kući u Bilicama

    Planuo je požar na kući u Bilicama, doznajemo u Županijskom centru 112. - Radi se o kući u Bilicama, ispod Gospe od Pomišljaja. Intervencija je...

    Toplo i vjetrovito vrijeme čeka nas i u...

    Pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom čeka nas danas. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna...

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu,...

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    NAJNOVIJE

    Planuo požar na kući u Bilicama

    Planuo je požar na kući u Bilicama, doznajemo u Županijskom centru 112. - Radi se o kući u Bilicama, ispod Gospe od Pomišljaja. Intervencija je...

    Toplo i vjetrovito vrijeme čeka nas i u ponedjeljak

    Pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom čeka nas danas. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna...

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu, Vodice remizirale kod fenjeraša

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...