Uz prigodno predblagdansko druženje Turistička zajednica Šibensko-kninske županije zaključila ovogodišnji projekt ‘Taste like…Marenda šibenskog kraja’, a Turistička zajednica grada Šibenika predstavila novi gastro projekt ‘Šibenska zimska spiza’. Za zimske delicije bili su zaduženi ugostitelji iz Atriuma, Baruna, Zlatne ribice, mlina Montanari, Marende i ugostiteljskih kućica Adventure, a sve je to predstavljeno u novom prostoru za zimska druženja ‘Art Podruma’ u Ulici Šibenske narodne glazbe.
– Nadam se da će ovaj prostor služiti svrsi, za organizaciju ovakvih događanja i ostalih kulturnih manifestacija. Šibenska zimska spiza je završetak jednog ciklusa koji je počeo u svibnju u Šibeniku s marendom, zavrtio se po županiji na pet lokacija i sad u završnici idemo ispromovirati naše ugostitelje koji nude marendu kao tradicionalni obrok Šibenčana i Dalmatinaca. Sve ovo je dio šireg gastro projekta pokrenutog prije tri godine s pidoćama i Debitom, odnosno promoviranjem naših školjkara i vinara. Mislim da smo uspjeli ispromovirati i vratiti dio tradicije građanima i turistima – kazao je Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika.
Projektom Taste like…Marenda Šibenskog kraja, županijska Turistička zajednica ostvarila je ciljeve promocije lokalne kuhinje i tradicije marende kao načina života ljudi u šibenskom kraju.
– Koliko god mi pisali dokumente i strategije, na kraju se društvo razvija i ide u onom smjeru u kojem većina ljudi to intuitivno osjeti. Vidi se da smo gastronomiju i vinarstvo prepoznali kako smjerove našeg budućeg razvoja. U tom smo kontekstu od proljeća pokušali pokrenuti tu priču s marendom. Očekivali smo da će ona polučiti interes, ali on je nadišao naša očekivanja. Cilj nam je bio danas najaviti i ovu zimsku fazu sa šibenskom zimskom spizom, odnosno onim što je već godinama prisutno u Šibeniku staviti pod zajedničku kapu i promovirati – rekao je Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.