" "
Više

    " "

    Jedna od prvih oslobodilačkih akcija

    U Zadru obilježena 30. obljetnica VRO Maslenica

     

    U Zadru je u subotu, 21. siječnja 2023. godine, svečanom akademijom i mimohodom postrojbi Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova obilježena 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije.

    Svečanoj akademiji koja je održana u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved,  potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ratni zapovjednik operacije general Ante Gotovina, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, predstavnici MORH-a i OS RH, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, zapovjednici ratnih postrojbi, sudionici operacije i drugi.

    Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako je ova operacija pokazala da Hrvatska vojska ima snagu za oslobađanje okupiranih hrvatskih teritorija.”Te devedesete su bile jedinstvene i neponovljive. Hrvatska vojska, hrvatska policija i branitelji temelj su Hrvatske. Slobodu dugujemo njima”, kazao je premijer Plenković.

    Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako mu je drago što je Hrvatska vojska i ove godine sudjelovala u programu svečanog obilježavanja i kako je operacija Maslenica pokazala hrvatskome narodu i cijelome svijetu kako su hrvatski branitelji u borbi i obrani svojega, izrasli u modernu i profesionalnu Hrvatsku vojsku. “Upravo je hrabrost i odlučnost svakog hrvatskog branitelja stvarala  prevagu, onu snagu koja je oživotvorila vizije prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnika dr. Franje Tuđmana. Ponosan sam što u današnjoj Hrvatskoj vojsci mlade vojnikinje i vojnici slijede upravo tu upornost, ponos i domoljublje. Sve je moguće kada imamo spoj iskustva i odlučne mladosti – one koja zna da je davanje za Domovinu davanje za budućnost svakog našega građanina, za vjerodostojnost Hrvatske, za blagostanje i sigurnost svakog našeg stanovnika”, istaknuo je ministar Banožić.

    U svom je obraćanju ratni zapovjednik operacije general Ante Gotovina podsjetio u kakvim se teškim uvjetima provodila VRO Maslenica istaknuvši: “Bili smo vojska koja se tek ustrojavala. Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, spojiti sjever i jug naša misija. Iskustvo stečeno u operaciji Maslenica bilo je presudno za kasnije operacije. Generacije koje rastu duguju zahvalnost i poštovanje jednom vremenu i njegovim ljudima”.

    Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je operacija Maslenica bila jedna od ključnih. “U toj operaciji sudjelovale su sve ustrojstvene cjeline Hrvatske vojske i MUP-a.Vještina zapovjedanja od strateške do taktičke razine bila je poruka neprijatelju da ćemo svoju zemlju osloboditi i bilo je to samo pitanje vremena”.

    Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je: “Uvijek ćemo ovdje dolaziti jer na ovom mjestu se branila Hrvatska. Akcija Maslenica pokazala je da Hrvatska ima snagu, vještinu i ljude koji će akciju izvesti po svim pravilima ratovanja.

    Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević istaknuo je važnost podsjećanja mladih naraštaja na našu povijest te kako su naši poginuli i branitelji naš ponos i uzor.

    Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra i Božidar Longin, župan Zadarske županije podsjetili su na teške uvjete života u Zadru i širem zadarskom području tih ratnih godina te kako se obljetnica operacije Maslenica, zahvaljujući kojoj je oslobođeno ovo područje, slavi s posebnim emocijama i ponosom.

    U prigodi obilježavanja VRO Maslenica u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno oko tisuću kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija i u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju izaslanstva predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade, ratni zapovjednici,  obitelji poginulih, nestalih i umrlih,  predstavnici županija i gradova te udruge branitelja  položila su vijence i zapalila svijeće. Vijenci su položeni i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, te upaljeni lampioni kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke.

    S istog je mjesta krenuo i mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama u pratnji predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata i Orkestra OS RH duž Obale kneza Branimira te užim centrom grada do crkve Sv. Šime gdje je služena sveta misa za Domovinu.

    U sklopu obilježavanja obljetnice organizirana je i izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske i MUP-a i međunarodni turnir u sjedećoj odbojci.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Juniori Šibenika upisali važnu pobjedu, Diego s dva...

    Uspješan nogometni vikend na Šubićevcu upotpunili su juniori Šibenika. Nakon seniora i oni su uzeli tri boda. U 26. kolu elitnog ranga upisali su...

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome...

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz...

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...

    Zagori titula klizi iz ruku, nisu se usrećili...

    Županijski dvojac u 3.NL jug nije se usrećio u 27. kolu. Zagora je na gostovanju kod kaštelanskog GOŠK-a odigrala samo 1:1 (Bučić 10'/Gabrić 4')...

    NAJNOVIJE

    Juniori Šibenika upisali važnu pobjedu, Diego s dva nova gola preuzeo vrh ljestvice najboljih topnika lige

    Uspješan nogometni vikend na Šubićevcu upotpunili su juniori Šibenika. Nakon seniora i oni su uzeli tri boda. U 26. kolu elitnog ranga upisali su...

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome nikad nije propao

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...

    Zagori titula klizi iz ruku, nisu se usrećili ni Vodičani

    Županijski dvojac u 3.NL jug nije se usrećio u 27. kolu. Zagora je na gostovanju kod kaštelanskog GOŠK-a odigrala samo 1:1 (Bučić 10'/Gabrić 4')...