Smokve, plodovi kasnog ljeta, imaju vrlo kratku sezonu uzgoja i iznimno su osjetljive kako na atmosferske prilike tako i tijekom branja i skladištenja. Iako su svježe smokve ‘u điru’ tek kratko vrijeme, u suhim smokvama možete uživati tijekom cijele godine. Stoga, kako se ljeto bliži kraju, mnoge obitelji u našim krajevima suše smokve na tradicionalan prirodni način.
![](https://sibenskiportal.hr/wp-content/uploads/2022/08/PXL_230822_95267837.jpg)
Tako je u Grebaštici počela berba i sušenje zrelih smokava na tradicionalan način. Zrele smokve se nakon berbe ostavljaju na suncu na drvenim kasetama – granziolama, a potom se svaka dva dana moraju prevrtati kako bi se dobro osušile sa svake strane.
Nakon sušenja, počinje nizanje. Osušene smokve nižu se na tanki konop probadanjem velikom iglom, a između se obavezno stavljaju listovi lovora.
https://www.facebook.com/sibenski.portaI/videos/745538689838585