Više

    'Ruske kape'

    Napravite šubare, kremaste blagdanske kolačiće s kokosom i čokoladom

     

    Kokos i čokolada, zaljubljeni par. Ljubitelji ovih namirnica i njihovog spoja sigurno će poželjeti isprobati i ovaj recept. Ako slučajno još niste radili popularne kolačiće šubare (poznate i pod nazivom ruske kape), sada je pravo vrijeme za to, piše Zadovoljna.hr.

    SASTOJCI ZA BISKVIT:
    – 6 jaja
    – 6 velikih žlica šećera
    – 6 velikih žlica oštrog brašna
    – 4 velike žlice kakaa
    – 2 male žlice praška za pecivo
    – 6 velikih žlica mlijeka

    SASTOJCI ZA KREMU:
    – 600 ml mlijeka
    – 5 velikih žlica gustina
    – 5 velikih žlica šečera
    – 1 žlica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
    – 15 dag maslaca

    SASTOJCI ZA GLAZURU
    – 10 dag tamne čokolade
    – 5 dag maslaca

    DODATNI SASTOJCI:
    – 15 dag kokosa

     

    Priprema:

    1. Započnite s pripremom biskvita. Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve prosijte u jednu posudu kako bi se bolje sjedinilo i ostavite sa strane. Miksajte jaja sa šećerom sve dok se smjesa ne udvostruči, postane pjenasta i blijedožuta. Naizmjenično dodajte mlako mlijeko i smjesu brašna i kakaa dok ne umiješate sve sastojke.

    Široki protvan obložite papirom za pečenje, izlijte unutra smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 20-tak minuta, ovisno o jačini pećnice. Kada je kolač pečen, izvadite ga van i pustite da su u potpunosti ohladi.

    1. Sada pripremite kremu. Odvojite malo mlijeka od pripremljene količine i unutra umutite gustin, šećer i vaniliju. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru i kada zavrije, ubacite unutra umućeni gustin sa šećerom i vanilijom te zakuhajte. Stalno miješajte pjenjačom kako se krema ne bi zgrudala ili primila za dno posude. Krema se kuha oko 8-10 minuta. Nakon toga pustite je da se u potpunosti ohladi. Kada je ohlađena, dodajte u nju pjenasto izmiksan maslac i sve sjedinite mikserom dok se krema i maslac ne povežu.
    2. Zatim krenite s pripremom šubara. Uzmite oštar rezač za kekse ili krafne ili pak čašu vrlo tankog i oštrog ruba. Promjer prilagodite svojoj želji i mogućnostima. Izrežite male krugove iz ohlađenog tijesta. Jedan krug bogato premažite s kremom i poklopite drugim pa onda kompletan vanjski rub dodatno premažite s kremom. Zatim vanjski rub tj. sav prostor na kojem je krema uvaljajte u kokos i stavite sa strane na protvan. Ponovite postupak dok potrošite svo tijesto.
    3. Čokoladu natrgajte na kockice i stavite u manju zdjelu pa dodajte maslac narezan na listiće. Rastopite na laganoj vatri, dobro promiješajte i s malom žlicom stavljajte glazuru na gornji dio šubara. Kada se ohlade na sobnoj temperaturi, stavite ih u hladnjak.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Vozač (35) koji je vozio s 2,53 promila...

    ​U Kljacima su jučer, 4. veljače u 14.15 sati policijski službenici tijekom kontrole prometa zaustavili osobni automobil splitskih registarskih oznaka, kojim je, pod utjecajem...

    Kratka potjera za odbjeglim vozačem na magistrali kod...

    Policijski službenici su tijekom kontrole prometa, jučer, 4. veljače u 17.25 sati u Primoštenu na Jadranskoj magistrali, uočili osobni automobil splitskih registarskih oznaka koji...

    Zbog radova, u Rendićevoj privremena regulacija prometa

    Zbog izrade potpornog zida te zamjene dotrajale vodovodne i kanalizacijske instalacije od 6. veljače do 15. svibnja 2025. godine u Ulici Ivana Rendića će...

    Kandidatkinja za Šibensku grandecu: Maja Gulin, odgajateljica, pjesnikinja,...

    Maja Gulin, kandidatkinja za ovogodišnje priznanje 'Šibenska grandeca' mogla je po svojim talentima biti pjevačica, glumica, plesačica u mjuziklima ili pak novinarka , ali...

    NAJNOVIJE

    Vozač (35) koji je vozio s 2,53 promila provest će 15 dana u zatvoru

    ​U Kljacima su jučer, 4. veljače u 14.15 sati policijski službenici tijekom kontrole prometa zaustavili osobni automobil splitskih registarskih oznaka, kojim je, pod utjecajem...

    Kratka potjera za odbjeglim vozačem na magistrali kod Primoštena

    Policijski službenici su tijekom kontrole prometa, jučer, 4. veljače u 17.25 sati u Primoštenu na Jadranskoj magistrali, uočili osobni automobil splitskih registarskih oznaka koji...

    Zbog radova, u Rendićevoj privremena regulacija prometa

    Zbog izrade potpornog zida te zamjene dotrajale vodovodne i kanalizacijske instalacije od 6. veljače do 15. svibnja 2025. godine u Ulici Ivana Rendića će...

    Kandidatkinja za Šibensku grandecu: Maja Gulin, odgajateljica, pjesnikinja, humanitarka, dugogodišnja članica ‘Kola’

    Maja Gulin, kandidatkinja za ovogodišnje priznanje 'Šibenska grandeca' mogla je po svojim talentima biti pjevačica, glumica, plesačica u mjuziklima ili pak novinarka , ali...