" "
Više

    " "

    Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka

     

    Ništa ne grije i ne hrani tako dobro kao gusta, mirisna jela na žlicu. Još ako u tim jelima ima fine mesnate slanine, onda su ta jela pun pogodak. Ovo varivo od slanutka, u Dalmaciji znano i kao čičvarda, je upravo takvo; mirisno, gusto, aromatično i obogaćeno slaninom, jelo koje biste mogli jesti svaki dan. Slobodno u njega ukuhajte i par domaćih kobasica.

    Slanutak je popularan svuda u svijetu i svaka zemlja ima svoje jelo u kojem je slanutak glavna zvijezda, piše Pun kufer. Probajte još jednu verziju variva sa slanutkom, slasno jelo na žlicu koje Rimljani obožavaju, možda ga počnete obožavati i vi.

    Sastojci:

    • 250 g suhog slanutka
    • 150 g slanine
    • 1 glavica luka
    • 2 mrkve
    • 2-3 srednje velika krumpira
    • 2-3 režnja češnjaka
    • 200 ml pasirane rajčice
    • 1 žlica koncentrata od rajčice
    • 1 mala ljuta papričica
    • 1 lovorova lista
    • 3 žlice maslinova ulja
    • sol, papar
    • 2 l vode ili temeljca

    Priprema:

    1.Slanutak namočite večer prije (namačite ga najmanje 12 sati) pa ga skuhajte u puno vode. Kuhajte oko 2-2,5 sata, odnosno dok slanutak ne bude mekan. Možete koristiti i slanutak iz konzerve, u tom ga slučaju ocijedite i dobro isperite.

    2.Očistite luk pa ga narežite na tanke listiće. Slaninu narežite na kockice. Krumpir ogulite, operite i narežite ga na manje kockice.

    3.Zagrijte dublju posudu, dodajte slaninu pa malo popržite na „suho“, kad slanina ispusti masnoću dodajte maslinovo ulje i luk pa pirjajte dok luk ne omekša.

    4.Dodajte sitno sjeckani češnjak i mrkvu koju ste narezali na kolutiće. Promiješajte, pirjajte minutu-dvije pa dodajte koncentrat od rajčice i podlijte s malo vode. Dodajte ljutu papričicu i lovorov list te kuhani slanutak pa nastavite pirjati još dvije-tri minute. Dodajte i pasiranu rajčicu i promiješajte.

    5.Potom dodajte krumpir pa sve zalijte temeljcem ili vodom, posolite i popaprite, poklopite i pustite da se kuha 30 – 40 minuta na tihoj vatri. Čičvarda je gotova kad su krumpir i mrkva mekani.

    6.Na samom kraju izvadite par žlice kuhanog slanutka i krumpira, zdrobite ih vilicom, dodajte tekućine i promiješajte pa sve vratite u lonac i na taj način ugustite varivo.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Bez vode u Braće Polić u Šibeniku

    Zbog kvara na cjevovodu do 12 sati vode neće imati potrošači u ulici Braće Polić.

    Dođite na marendu koju će na Maloj loži...

    U subotu, 4. svibnja, od 10 sati na Trgu Ivana Pavla II bit će pripremljena prva marenda u sklopu novog projekta 'Taste like... MARENDA.'...

    Dio Lozovca bez struje u subotu, 4. svibnja

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u subotu, 4. svibnja će obustavljena isporuka električne energije od 9...

    Netko u Šibeniku je bankovnom karticom starca (81)...

    Stariji čovjek (81) prijavio je u utorak da je ostao bez 700 eura jer je nepoznati počinitelj između 20. i 28. travnja nekoliko puta...

    NAJNOVIJE

    Bez vode u Braće Polić u Šibeniku

    Zbog kvara na cjevovodu do 12 sati vode neće imati potrošači u ulici Braće Polić.

    Dođite na marendu koju će na Maloj loži u subotu pripremati konoba Pelegrini i bistro Visiani

    U subotu, 4. svibnja, od 10 sati na Trgu Ivana Pavla II bit će pripremljena prva marenda u sklopu novog projekta 'Taste like... MARENDA.'...

    Dio Lozovca bez struje u subotu, 4. svibnja

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u subotu, 4. svibnja će obustavljena isporuka električne energije od 9...

    Netko u Šibeniku je bankovnom karticom starca (81) preko internetskih aplikacija potrošio 700 eura

    Stariji čovjek (81) prijavio je u utorak da je ostao bez 700 eura jer je nepoznati počinitelj između 20. i 28. travnja nekoliko puta...