Više

    Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka

     

    Ništa ne grije i ne hrani tako dobro kao gusta, mirisna jela na žlicu. Još ako u tim jelima ima fine mesnate slanine, onda su ta jela pun pogodak. Ovo varivo od slanutka, u Dalmaciji znano i kao čičvarda, je upravo takvo; mirisno, gusto, aromatično i obogaćeno slaninom, jelo koje biste mogli jesti svaki dan. Slobodno u njega ukuhajte i par domaćih kobasica.

    Slanutak je popularan svuda u svijetu i svaka zemlja ima svoje jelo u kojem je slanutak glavna zvijezda, piše Pun kufer. Probajte još jednu verziju variva sa slanutkom, slasno jelo na žlicu koje Rimljani obožavaju, možda ga počnete obožavati i vi.

    Sastojci:

    • 250 g suhog slanutka
    • 150 g slanine
    • 1 glavica luka
    • 2 mrkve
    • 2-3 srednje velika krumpira
    • 2-3 režnja češnjaka
    • 200 ml pasirane rajčice
    • 1 žlica koncentrata od rajčice
    • 1 mala ljuta papričica
    • 1 lovorova lista
    • 3 žlice maslinova ulja
    • sol, papar
    • 2 l vode ili temeljca

    Priprema:

    1.Slanutak namočite večer prije (namačite ga najmanje 12 sati) pa ga skuhajte u puno vode. Kuhajte oko 2-2,5 sata, odnosno dok slanutak ne bude mekan. Možete koristiti i slanutak iz konzerve, u tom ga slučaju ocijedite i dobro isperite.

    2.Očistite luk pa ga narežite na tanke listiće. Slaninu narežite na kockice. Krumpir ogulite, operite i narežite ga na manje kockice.

    3.Zagrijte dublju posudu, dodajte slaninu pa malo popržite na „suho“, kad slanina ispusti masnoću dodajte maslinovo ulje i luk pa pirjajte dok luk ne omekša.

    4.Dodajte sitno sjeckani češnjak i mrkvu koju ste narezali na kolutiće. Promiješajte, pirjajte minutu-dvije pa dodajte koncentrat od rajčice i podlijte s malo vode. Dodajte ljutu papričicu i lovorov list te kuhani slanutak pa nastavite pirjati još dvije-tri minute. Dodajte i pasiranu rajčicu i promiješajte.

    5.Potom dodajte krumpir pa sve zalijte temeljcem ili vodom, posolite i popaprite, poklopite i pustite da se kuha 30 – 40 minuta na tihoj vatri. Čičvarda je gotova kad su krumpir i mrkva mekani.

    6.Na samom kraju izvadite par žlice kuhanog slanutka i krumpira, zdrobite ih vilicom, dodajte tekućine i promiješajte pa sve vratite u lonac i na taj način ugustite varivo.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ivo Glavaš objavio znanstveni rad o utvrdama šibenskog...

    Šibenski znanstvenik doktor znanosti Ivo Glavaš objavio je novi rad pod naslovom 'Tvrđave šibenskog plemstva u istočnom dijelu gradskog distrikta' (Forts of the Šibenik...

    FOTO Pirovačka nova knjižnica dobila 150 tisuća eura...

    Nova knjižnica i čitaonica u Pirovcu prošla je na natječaju Ministarstva kulture i medija od kojeg je dobila bespovratnu potporu od 150 tisuća eura. -...

    Olujna bura zatvorila dio Dalmatine za sav promet

    Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za teretna vozila s priključnim vozilom prema Dalmaciji i obratno, javlja Hrvatski autoklub. Prema...

    Razmjerno hladna subota uz olujnu buru

    Početkom subote još ponegdje kiša i snijeg, te jaka i olujna bura, zatim stabilnije, uz slabljenje vjetra, većinom i djelomično razvedravanje. Razmjerno hladno. Na šibenskom...

    NAJNOVIJE

    Ivo Glavaš objavio znanstveni rad o utvrdama šibenskog plemstva

    Šibenski znanstvenik doktor znanosti Ivo Glavaš objavio je novi rad pod naslovom 'Tvrđave šibenskog plemstva u istočnom dijelu gradskog distrikta' (Forts of the Šibenik...

    FOTO Pirovačka nova knjižnica dobila 150 tisuća eura Ministarstva kulture

    Nova knjižnica i čitaonica u Pirovcu prošla je na natječaju Ministarstva kulture i medija od kojeg je dobila bespovratnu potporu od 150 tisuća eura. -...

    Olujna bura zatvorila dio Dalmatine za sav promet

    Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za teretna vozila s priključnim vozilom prema Dalmaciji i obratno, javlja Hrvatski autoklub. Prema...

    Razmjerno hladna subota uz olujnu buru

    Početkom subote još ponegdje kiša i snijeg, te jaka i olujna bura, zatim stabilnije, uz slabljenje vjetra, većinom i djelomično razvedravanje. Razmjerno hladno. Na šibenskom...