" "
Više

    " "

    U županiji su 43 osobe s Downovim sinromom, hoće li ostati bez invalidnine?

     

    Salve negativnih komentara upućenih Vladi RH izazvala je nedavno odluka o ukidanju invalidnine u iznosu od 1.250 kuna mjesečno osobama s Downovim sindromom. Prema novim tumačenjima zakona, osobnu invalidninu mogu dobiti samo djeca s Downovim sindromom koja uz isti imaju ozbiljna zdravstvena oštećenja, kao u potpunosti nerazvijen govor, srčanu manu ili teška oštećenja sluha ili vida.

    U Hrvatskoj danas živi 1.650, a u Šibensko – kninskoj županiji 43  su osobe s Downovim sindromom. Ukupan broj osoba s raznim oblicima invaliditeta u županiji je 14.495.

    Pravo na osobnu invalidninu ima 400 korisnika Centra za socijalnu skrb – pojašnjava ravnateljica Centra, Davorka Grbac Plavčić.

    U Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac 15 je osoba s Downovim sindromom, različite kronološke dobi.

    centar subicevac (2)

    – Od jedne i pol godine u ranoj intervenciji pa do 48 godina, koliko ima najstariji korisnik koji je u organiziranom stanovanju. Uglavnom primaju invalidninu – kaže ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac Branka Bego i dodaje da je osobna invalidnina pravo pojedinca koje se priznaje osobama s teškim invaliditetom ili težim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju.

    subicevac centar za odgoj i obrazovanje branka bego 2

    – Ovisno o pojedinom slučaju, Zavod za vještačenje sam određuje je li potrebno novo vještačenje i nakon kojeg vremena. Jedinstveno tijelo vještačenja utvrdi stupanj teškoća i promjena u zdravstvenom stanju, nakon čega nadležni centar u suradnji s Ministarstvom odobri ili odbije zahtjev za ostvarivanjem tog prava – objašnjava Bego.

    Kako je Downov sindrom upravo to, sindrom, a ne bolest od koje se ne može izliječiti, pitamo ju koliko je pravedno osobi s Downovim sindromom, uskratiti jednom ostvareno pravo.

    – U pravilu to i je doživotno pravo jer je teško za očekivati da će se stanje poboljšati,ali pravovremenim rehabilitacijama i pružanjem podrške pojedincu može se olakšati život i pomoći u savladavanju svakodnevnih praktičnih vještina. Prema našem iskustvu, većina osoba treba financijsku podršku da bi povećala kvalitetu života i zadovoljili njihove specifične potrebe. Downov sindrom uglavnom prate zdravstvene teškoće u govoru, sluhu ili vodu, tako da uopće nije upitno koliko im treba invalidnina – ističe Bego.

    centar subicevac (5)

    Nastavlja kako se osobe s Down sindromom mogu osposobiti za djelomično samostalan život, ali podršku će trebati čitav život.

    – U svim sferama su djelomično samostalni i trebaju određeni nivo podrške u svakodnevnom životu. Mogu raditi različite poslove uz asistenta, mogu brinuti o sebi i savladati kulturno higijenske navike, skuhati jednostavna jela uz podršku, sudjelovati u kulturno zabavnim sadržajima –

    revija inkluzija 1

    Iako se u medijima spominje brojka od 20 djece s Downovim sindromom kojima je ukinuto pravao na invalidniniu, dok ostali još čekaju vještačenje, Saborska zastupnica Strenja – Linić poručila je da će osobno provjeriti u koliko je slučajeva donešena takva prvostupanjska odluka koja je rezultat posve nepripremljenog Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja prošle Vlade.

    – Posve je nedopustivo da zbog loše provedbe pate oni najugroženiji, naša djeca. MOST nezavisnih lista u intenzivnom je kontaktu s nadležnim ministarstvima od kojih tražimo da se svako negativno rješenje odmah ispita te da se djeci s Downovim sindromom odobri prijeko potrebna invalidnina. Uvijek ćemo se zalagati  ranjive društvene skupine i biti njihov glas u Saboru i javnosti – poručila je za Večernji.

    Ravnateljica Centra za socijalnu skrb, Davorka Grbac Plavčić primila je tako jutros mail da provjeri je li nedavno ijednom djetetu s Downovim sindromom odbijen zahtjev za osobnu invalidninu. Kako kaže, još nije uočila takav slučaj.

     

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Krajem svibnja na Tvrđavi sv. Mihovila dodjela gimnazijskih...

    Jubilarno 20. izdanje dodjele gimnazijskih nagrada ANTUN bit će održano 31. svibnja 2024. na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku u 21 sat. Podsjetimo, prošla su...

    Medicinska škola Šibenik slavi 77 godina. Sugrađanima će...

    Učenici šibenske Medicinske škole će sugrađanima i sugrađankama besplatno mjeriti krvni tlak, glukozu u krvi te indeksa tjelesne mase kao i postotak mišićnog i...

    MNK Čista Velika juri prema naslovu, Elektro Burić...

    MNK Čista Velika ima otvoren put prema tituli prvaka Mininogometne lige Šibenik. Lider je, naime, u osmom kolu play offa svladao drugoplasiranu Sagenu West...

    NAJNOVIJE

    Krajem svibnja na Tvrđavi sv. Mihovila dodjela gimnazijskih nagrada ‘ANTUN’

    Jubilarno 20. izdanje dodjele gimnazijskih nagrada ANTUN bit će održano 31. svibnja 2024. na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku u 21 sat. Podsjetimo, prošla su...

    Medicinska škola Šibenik slavi 77 godina. Sugrađanima će mjeriti tlak, indeks tjelesne mase i šećera

    Učenici šibenske Medicinske škole će sugrađanima i sugrađankama besplatno mjeriti krvni tlak, glukozu u krvi te indeksa tjelesne mase kao i postotak mišićnog i...

    MNK Čista Velika juri prema naslovu, Elektro Burić slavio u derbiju začelja play offa, Perković izbačen iz lige

    MNK Čista Velika ima otvoren put prema tituli prvaka Mininogometne lige Šibenik. Lider je, naime, u osmom kolu play offa svladao drugoplasiranu Sagenu West...