‘Nakaradnim zakonom uzmi sirotinji da bi sanirao bogatog’: Jadranska banka Zatonu uzela 5.500 kuna

Željko Krnčević
Pratite nas i na društvenim mrežama:

‘Nakaradnim zakonom uzmi sirotinji da bi sanirao bogatog, Jadranska banka Šibenik je uzela sa računa Mjesnog odbora Zaton 5.500 kuna bez ikakvog objašnjenja, te su darovi za djecu ove godine plaćeni sa privatnog računa. Hvala domicilnoj banci, kao i Vladi RH jer koliko čujem, u potpisu o sanaciji nalaze se imena ministra Zdravka Marića i Darinka Kosora, napisao je Boris Dukić, predsjednik MO Zaton na svom Facebook profilu, ne otkrivajući ipak tko je podmirio račun.

Ostao je šokiran, kaže, kada je došao u banku platiti božićne poklone za djecu, a službenica na šalteru mu odgovorila da nema sredstava na računu.

– Piše da je 30. prosinca izvršen prijenos sredstava. Dva dana sam istraživao što je to. Ako sam ja potpisnik, kako netko može izvršiti transakciju novca bez mog znanja? To je apsurdan zakon, smatra Dukić, dodajući da je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) izvršila dokapitalizaciju, a upravo ona osigurava zaštitu sredstava.

Podsjetimo, krajem prošle godine završena je sanacija Jadranske banke koju je DAB pokrenuo u listopadu 2015. Kako je Šibenski portal već pisao, svi depoziti i obveze koji ne podliježu osiguranju prema Zakonu o osiguranju depozita pretvoreni su u novi temeljni kapital. Dio gubitaka bit će pokriven na teret rezervi banke, a ostatak gubitaka kao i osiguranje minimalnog temeljnog kapitala bit će namireno iz Sanacijskog fonda.

Sanacija Jadranske banke određena je kao javni interes jer su od ukupnih depozita od 2,1 milijardu kuna čak 1,9 milijardi bili depoziti građana. Da je HNB umjesto sanacije predložio stečaj, DAB bi morao isplatiti osiguranu štednju od oko 1,5 milijardi kuna pa je manji trošak bila sanacija nego stečaj. No, taj Zakon o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava očito je pogodio neke klijente Jadranske banke koji su, zahvaljujući njegovim odredbama, prisilno postali njezini dioničari.


Pratite nas i na društvenim mrežama: