Nakon tri godine pauze, u organizaciji Općine Promina, na trgu u Oklaju u subotu 24. lipnja od 18.30 sati bit će održana peta gastro manifestacija ‘Prominski bronzin’.
Promina nudi puno zanimljivosti, među kojima su i ukusna tradicionalna jela. Ukoliko još niste probali neko od jela iz bronzina, sada je pravo vrijeme za to. Nakon janjeće džigerice s purom, janjetine s bižima, kurme i bravetine s verzinom ove godine izbor je riba, a u bronzinu će se kuhati ‘Bakalar na žlicu’.
Općina Promina, kao i inače, osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru samih kuhara.
Prema propozicijama natjecanja, žiri, kojeg čine poznati kuhari, ocjenjivati će: okus, saft i ukupni dojam jela, koje treba biti spravljeno po starinski. Tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će prigodne nagrade.
U revijalnom dijelu manifestacije timovi udruga, ustanova, poznatih i uglednih osoba iz Županije i šire kuhat će jela po svom izboru. Sve to je garancija da posjetitelje i ove godine očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se svima, kao i do sada, dijeliti besplatno. Posjetitelji će ujedno imati priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmlađi sudjelovati u eko-etno radionicama. Završnica je koncert tamburaškog sastava ‘Gazde’.
Projektom ‘Prominski bronzin’ žele se od zaborava sačuvati tradicionalna jela ovoga kraja kao dio nematerijalne kulturne baštine, ujedno potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi, sve s ciljem bolje vidljivosti Općine Promina na turističkoj karti Hrvatske. Prema Pravilima natjecanja natječu se samo timovi Prominjaca to jest stalno nastanjenih na prostoru općine ili porijeklom iz ovog kraja, koji kuhaju po starinski u bronzinu, nad vatrom zadano jelo.
Manifestacija ‘Prominski bronzin’ zbog oživljenih običaja, ugođaja kojeg nudi, vesele atmosfere i dobre spize plijeni veliku pozornost posjetitelja izvan prostora Šibensko-kninske županije.