Sve poznatiji OPG Stone

Ovce sa surove goleti dalmatinskog krša daju mlijeko za ‘Šiat’: Obitelj Blaić u vlastitoj sirani proizvodi ekskluzivni sir

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Stado od oko 550 ovaca 365 dana u godini pase travu sa surovog dalmatinskog krša u Nuniću kod Kistanja, a od mlijeka koje daju nastaje ‘Šiat’, tvrdi ovčji sir obitelji Blaić. OPG Stone uspješno nastavlja stvarati i plasirati svoj proizvod, a za investiciju u mini siranu nedavno su nagrađeni i Suncokretom ruralnog turizma i to za investiciju u ruralnom turizmu.

Priča obitelji Danijele i Tomislava Blaića započela je još 2015. godine kada su vlastitu ušteđevinu htjeli uložiti u novi posao. Danijela je tada još radila u knjigovodstvu, a suprug na naftnoj platformi, a ideja je bila uložiti novac u proizvodnju hrane.

– Na Tominoj djedovini u Nuniću odlučili smo pokrenuti posao i pomalo obnavljati starinu. Krenuli smo s kupnjom stada od 100 ovaca za kojeg smo iz natječaja za mlade poduzetnike dobili 50 tisuća eura i pomalo smo dizali tu brojku. Izgradili smo štalu, i početna ideja nam je bila baviti se prodajom janjaca i ovaca. Nakon tri godine, tijekom kojih smo mlijeko prodavali Paškoj sirani, odlučili smo probati sa svojom mini siranom – priča nam Danijela nakon obilaska proizvodnog pogona sirane.

Danas proizvode oko 115 litara mlijeka dnevno, a kapacitet sirane koju su izgradili i opremili vlastitim novcem, jest dvije do tri tone godišnje.

– Posebnost našeg sira je u tome što ga proizvodimo od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka, što je potpuno drugačija proizvodnja od ostalih sirana. Takav sir ne smije izaći iz sirane prije 60 dana, a mi ga držimo do šest mjeseci u zrioni kako bi bio ekstra kvalitete – objašnjava Danijela.

Zaposlili su u sirani i dvije mlade djevojke koje su završile prehrambeno-biotehnološke fakultete, Mateu i Helenu. Njih dvije svakodnevno brinu o sirevima i uvjetima u sirani.

– Proizvodnja nepasteriziranog sira podrazumijeva proizvodnju iz sirovog mlijeka. Dakle u siru ostaje autohtoni okus i miris. Kod pasteriziranog mlijeka sirane su sigurne da će im sir uvijek ispast identičan, da neće biti promjene u okusu, ali nepasterizirana proizvodnja znači provjereni uzgoj, hranidbu ovaca bez antibiotika i sigurnost da je čitav proces strogo kontroliran – govori Matea.

OPG Stone cilja na tržište koje će znati cijeniti njihov rad i trud. Želja im je da njihov sir postane prepoznatljiv brend čija će kvaliteta govoriti sama za sebe, a struka je to već počela cijeniti.

– Prošle godine u lipnju prvi put smo se prezentirali na Festivalu sira u Drnišu gdje smo dobili srebrnu medalju za kvalitetu proizvoda, a u rujnu smo na Cro Festu također dobili srebro za kvalitetu proizvoda. Nakon toga nominirani smo za nagradu Suncokret ruralnog turizma, i evo, ponosni smo što je i ta nagrada stigla u naše ruke – govori Danijela.

No Blaići ne planiraju stati na tome. Cilj im je u bliskoj budućnosti otvoriti i kušaonicu sira. Iako na prvu zvuči pomalo čudno, ideja im je i više nego dobra. Na 22 kilometra od Nunića smješten je Nacionalni park Krka, a kad bi se povezali s turistima i doveli ih u Nunić da vide kompletan proces proizvodnje sira, od posjete štali preko sirane, doživljaj koji bi ostavili na njih zasigurno bi privukao nove kupce.

– Želimo da naši kupci prepoznaju naš rad i trud, kvalitetu našeg sira u kojeg ugrađujemo puno truda, vremena, volje i timskog rada, a bez zajedništva u obitelji, teško da bi dogurali do svega ovoga – zaključuje Danijela Blaić.

Otkud ime ‘Šiat’?

Priča o ‘Šiatu’ zapravo je priča o obitelji, djedovini, surovoj goleti Nunića, malenom zaseoku smještenom na samom rubu Zadarske i Šibensko-kninske županije. ‘Šiat’ je skraćenica od četiri imena iz obitelji Tomislava Blaića, a potječe još od pradjeda Šime, preko djeda Ivana, Tomislavovog oca Ante pa do samog Tomislava koji je sa svojom suprugom odlučio vratiti se starini i autohtonoj proizvodnji domaćeg ovčjeg sira.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.