Zatečeni time da Prvića nema u sustavu odvodnje Srima-Vodice-Tribunj

Zbor mještana Prvić Šepurine traži odgovore: Gdje je nestao Prvić iz projekta? Udavit ćemo se u vlastitim fekalijama!Foto: Infovodice
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zbor mještana Prvić Šepurine uz prisutnost medija danas je raspravljao o sustavu odvodnje Srima-Vodice-Tribunj i mjestu otoka Prvića u tom sustavu kako bi se prvobitno planirano i ostvarilo. Naime, situacija je za plakanje – kažu iz Mjesnog odbora, prvobitno je Prvić bio sastavni dio tog sustava te su takvim projektom u dva navrata povučeni novci iz EU fondova, a danas ga nema nigdje, piše portal Infovodice.

– Tamo negdje pred ljeto stidljivo su se počele pojavljivati informacije da je otok Prvić isključen iz sustava odvodnje Srima-Vodice-Tribunj. Mi smo kao Mjesni odbor poduzeli određene radnje, informirali smo se u Gradu Vodicama i pisali Vodovodu i odvodnji te nismo dobili nikakve odgovore. Opravdanje je da nema financijske isplativosti na otoku na kojem živi samo 300 stanovnika. Nitko pri tome  nije uzeo u obzir činjenicu da nas preko ljeta ovdje ima 5-6 tisuća. Gdje taj otpad, prije svega fekalni, završi? Opet u moru –  naveo je u uvodu Goran Kursar iz MO Prvić Šepurine.

Na Zbor su pozvani gradonačelnica, župan, direktor Vodovoda i odvodnje Frane Malenica kako bi im danas dali odgovore, no žao im je što nitko od njih, a ni njihovih predstavnika nije došao.

 

–  Internet je zlatna stvar te smo listajući se prisjećali i informirali. Kako smo mi dio Vodica, onda su na otoku Prviću 2004.-2005. zamislili da imamo autonomni sustav – na punti luke bi bio jedan ispust u more. S jednim takvim projektom su kandidirali su pred pristupne fondove Europskoj uniji. Taj projekt nije prošao. Netko im je signalizirao da u to uključe ovaj biserni otok što bi bio motiv da se odriješi ta kesa novaca. Oni su to uvažili. Sad su prostorni plan opet izmijenili i priključili nas te je to prošlo – nastavio je Kursar.

Trebalo je izraditi idejni projekt i ishoditi lokacijsku dozvolu čija je vrijednost 115 milijuna kuna. To je potrošeno da bi se izradio mehaničko biološki pročistač na Selinama s ispustom u more. Bilo je predviđeno da se naprave crpne stanice ispred stare škole, i to je napravljeno, a to je bio primarni kanalizacijski cjevovod.

– Druga faza je trebala biti od 2017. do 2019., na otoku je bilo predviđeno pet crpnih stanica. Pročitali smo da je taj novac povučen, a radi se o 250 milijuna kuna. Što je s tim? Udavit ćemo se u vlastitim fekalijama ovdje, tko to može apsorbirati, pogotovo kad nas je preko ljeta ovdje toliko – isaknuto je predstavinik MO-a.

2006. godine je grad Vodice formirao svoju firmu Odvodnja, ta firma se jednostavno ugasila, a Vodovod i odvodnja Šibenik su preuzeli brigu oko realizacije izgradnje ovakvog velikog sustava.

–  U toj projektnoj dokumentaciji su isključili sjeverni dio Šepurine i tu petu crpnu stanicu koja je tamo bila smještena, a Luka i ostali dio je bio obuhvaćen i sve do prošlog proljeća kad smo mi bili na sastanku u Vodovodu, sve je to figuriralo i mi smo trebali biti dio tog sustava. Čak smo dobili i kartu na kojoj se točno vidi gdje će prolaziti taj cjevovod, kako će priključci biti napravljeni i sve ostalo. I onda se dogodi – nema nas – čudi se Kursar.

Pitao se: Tko ima pravo mijenjati te projekte i nekoga isključivati? Kažu nije financijski isplativo, a je li bio isplativ vodovod kad se gradio na otoku? Je li financijski isplativ sustav elektrifikacije otoka?

– Sve to zasigurno nije pa zato i postoje subvencije, zato država brine o takvim sredinama kao što je otok. Oni moraju uskočiti i potpomoći. Zašto nije zatražena dozvola i zašto su nas isključili iz sustava mi još uvijek ne znamo. Neki kažu financijska neisplativost – zaključio je Kursar.

U diskusiju Mjesnog odbora u kojem su bili još i Goran Franić, Nedjeljko Grubelić te predsjednica Danijel Antulov su se uključili i prisutni. Sumještanka Sanja Komljenović je naglasila i da gornji dio Šepurina od samog starta nije predviđen u projektu.

Više pročitajte OVDJE.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.