Traže pražnjenje jama na trošak proračuna

Vodički SDP tvrdi da gradski kolektor ima tri kardinalne greške, a nude i rješenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vodički SDP-ovci predložit će da se osnivanjem novog gradskog poduzeća ili kroz neko od postojećih, kupi odgovarajući broj cisterni koje će o trošku Grada obavljati pražnjenje crnih jama građanima koji još nisu spojeni na sustav odvodnje. Takav prijedlog najavili su na konferenciji za novinare uoči sutrašnje tematske sjednice Gradskog vijeća Vodica o problema sa sustavom odvodnje, čije je sazivanje tražilo sedmero oporbenih vijećnika.

– Grad je jedini i isključivi krivac što nije omogućio svojim građanima spajanje na kanalizacijski sustav, iako su građani uredno platili milijune kuna komunalnih, vodnih i inih doprinosa. Budući je na sustav odvodnje spojeno samo 29 posto kućanstava, naših 71 posto sumještana je stavljeno sve ove godine u neravnopravan položaj i prisiljeni su samostalno i o svom trošku organizirati pražnjenje septičkih jama – kazao je na konferenciji za novinare Marko Udovičić, predsjednik vodičke organizacije SDP-a.

Govoreći o dosad realiziranome u okviru projekta odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice – Tribunj – Srima ukupne vrijednosti 141 milijun kuna Udovičić tvrdi da su napravljena tri velika propusta.

– Prvi veliki propust dogodio se u samom projektiranju kada je sustav pročišćavanja smješten između Vodica i Tribunja, po nama na najatraktivnijoj lokaciji. Na samo 200 metara od uređaja za pročišćavanje planirana je turistička zona u kojoj bi trebali biti izgrađeni hoteli, dakle uz bazene u kojima plivaju fekalije i uz mirise koji su izrazito neugodni. Odabirom te lokacije zatvorili smo mogućnost razvoja turizma između Vodica i Tribunja – tvrdi Udovičić.

Za SDP je kolosalna greška odabir biološkog pročistača s otvorenim sustavom što je neprimjereno za lokaciju na kojoj se nalazi, treći propust je sam planirani kapacitet.

– Vjerovali ili ne pročistač je projektiran za 20 tisuća stanovnika. Kad uzmemo u obzir da u Vodicama tijekom ljetne sezone imamo oko 60 tisuća ljudi, onda se pitamo koji je smisao nečega što je trebalo doprinijeti ekologiji. Izabrali smo sustav na krivoj lokaciji, krivog kapaciteta i krivog tipa – zaključuje Udovičić.

Vodički SDP-ovci mišljenja su kako bi preuzimanje poslova pražnjenja septičkih jama od strane gradske tvrtke pomoglo i u otkrivanju svih koji su svoje septičke jame, probijanjem upojnih bunara, pretvorili u crne jame te ubrzalo sanaciju tih zagađivača.

U slučaju da njihov prijedlog ne prođe na Gradskom vijeću, SDP najavljuje anketu temeljem čijih rezultata bi sazvali Zbor građana kao pripremu za referendum.


Pratite nas i na društvenim mrežama: