Osnovali bi i proračunski Fond solidarnosti

Vodički SDP predlaže gradonačelnici set mjera za pomoć nezaposlenima i umirovljenicima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vodička organizacija SDP-a uputila je danas gradonačelnici Nelki Tomić set socijalnih mjera ukupne vrijednosti nešto više od 8,1 milijun kuna za dvije najugroženije kategorije sugrađana, odnosno za novo nezaposlene i za umirovljenike s niskim primanjima.

– Budući da je velik broj naših sugrađana zbog krize nastale suzbijanjem COVID-19 virusa ostao bez posla, a samim time im je ugrožena egzistencija, osmislili smo i predložili mjeru pomoći u visini tri puta po 1.500 kuna, a ukupna vrijednost mjere je 2.250.000 kuna. Druga mjera je zamišljena na način da se umirovljenicima koji imaju, primjerice, 1.800 kuna dodjeli participacija na mirovinu od 700 kuna do ukupno 2.549 kuna, a oni koji imaju mirovinu 1.000 kuna dodijeli 1.500 kuna. Ukupna vrijednost ove mjere je 5.115.000 kuna, a predviđena je za 1.550 naših umirovljenika – pojašnjava Marko Udovičić, predsjednik vodičke organizacije SDP-a.

U SDP-u su mišljenja da je ova kategorija njihovih sugrađana i u vremenima prije krize bila na rubu svojih egzistencijalnih potreba, a da je ova kriza dodatno ugrozila njihovu egzistenciju i dostojanstvo te smatraju da je predložena mjera nužna i opravdana.

– Treća mjera je osnivanje Fonda vodičke solidarnosti ukupne početne vrijednosti od 750.000 kuna, koji za cilj ima osigurati našim sugrađanima dostupnost financijskih sredstava u izvanrednim okolnostima, poput teške bolesti i liječenja, kad država odbije redovnim putem financirati liječenja i prepušta te ljude traženju humanitarne pomoći. Budući da je pred nama kriza velikih razmjera bilo bi dobro da budemo spremni i da za naše sugrađane osiguramo jedan fond koji, osim financiranja troškova liječenja, može koristiti i za financiranje pučke kuhinje ili drugih potrebnih socijalnih akcija koje budu potrebne. Treba naglasiti da je ukupna vrijednost predloženih mjera manja od 10 posto aktualnog proračuna, te da se uz racionalizaciju poslovanja mogu napraviti uštede iz kojih se mogu financirati predložene aktivnosti – piše Udovičić.

Budući da slijedi rebalans proračuna od gradonačelnice SDP-ovci očekuju integraciju predloženih mjera u prijedlog rebalansa proračuna, a ne bude li tako amandmanima će braniti predložene mjere u cilju zaštite interesa sugrađana.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.