Vodički gradski proračun za 2015. godinu težak je 58,1 milijuna kuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici vodičkog Gradskog vijeća izglasan je proračun za 2015. godinu. On će iznositi 58.142.500 kuna, a ocijenjen je kao realan, razvojan i socijalno osjetljiv. Na planiranje prihoda i rashoda zasigurno su utjecale i nove zakonske odredbe koje su značajno smanjila proračunska sredstva na lokalnim razinama. Taj će minus u vodičkom slučaju, kao što smo već ranije pisati, iznosit 1.815.000 kuna, a riječ je o ukupnom iznosu koji će Gradu Vodice iz blagajne ‘izbiti’ nova odredba Zakona o porezu na osobni dohodak i izmjena zakona o regionalnom razvoju.

Tim su se sredstvima, istaknuto je na Vijeću, financirali rad gradskih ustanova i udruga, razni socijalni programi, zdravstvene i socijalne skrbi te stipendije studenata. Međutim, kako ističu u Gradu Vodice, svjesni teške situacije građana, proračun je ostao socijalno osjetljiv, pa je za socijalne programe izdvojeno više novaca nego prethodne godine. Između ostalog, povećane su subvencije za prijevoz učenika, dok su smanjena davanja udrugama za koje će biti izdvojeno 2.176.000 kuna. Nadalje, smanjena je stavka gradskih i državnih manifestacija te je napravljena ušteda na ostalim rashodima za zaposlenike u gradskoj upravi i gradskim ustanovama.

NASTAVAK ZAPOČETIH PROJEKATA

Novim proračunom planirana su i sredstva za nastavak projekata započetih u ovoj godini, pa je tako osigurano dva i pol milijuna kuna za završetak izgradnje gradske tržnice i ribarnice te će se za završetak raspisanih javnih natječaja za izgradnju javne rasvjete i postavljanje novog asfalta utrošiti dva milijuna kuna. Još 650 tisuća kuna osigurano je za nastavak uređenja i uvođenje sistema grijanja i hlađenja u montažnoj sportskoj dvorani kraj osnovne škole, za izgradnju malonogometnog igrališta u Čistoj Velikoj predviđeno je 360 tisuća kuna dok će se dodatnih 580 tisuća kuna uložiti za završetak izrade projektne dokumentacije za uređenje kupališta Punta – Blata – Bristak.

Nastavit će se i s daljnjim uređenjem ulica i uvođenjem javne rasvjete na području grada Vodica, dodatnih pola milijuna kuna bit će utrošeno na sanaciju rive u Vodicama, a ulagat će se i u komunalne infrastrukturne objekte u gotovo svim naseljima na području Grada Vodica, od Srime i Gaćeleza do naselja na otoku Prviću, za što je osigurano 750 tisuća kuna.

I Gradsku knjižnicu čeka daljnje uređenje trećeg kata za što će Grad izdvojiti pola milijuna kuna, za uređenje fasada zgrade Stare škole u kojoj djeluju Veleučilište, Pučko učilište i Knjižnica, izdvojit će se 550 tisuća kuna, dok će se za uređenje Dječjeg vrtića Tamaris, stradalog u ovogodišnjim poplavama, izdvojiti 275 tisuća kuna. U planu je i završetak postupka opremanje desnog krila zgrade Stare škole uvođenjem cjelovitog sustava grijanja i hlađenja, za što će se potrošiti 250 tisuća kuna. Za redovito održavanje i sanaciju objekata na pomorskom dobru u Srimi i Vodicama bit će, pak, potrošeno više od milijun kuna.

POČINJE I.FAZA IZGRADNJE KANALIZACIJSKOG SUSTAVA

U 2015. godini u planu je početak nove velike investicije, I. faze izgradnje kanalizacijskog sustava Vodice – Tribunj –Srima. Za taj je kapitalan projekt osigurano 8,8 milijuna kuna, od toga je šest milijuna kuna planirano za otkup zemljišta, 800 tisuća kuna za isplatu naknada za služnost na zemljištu na kojem se planira izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, dok je za troškove samih radova osigurano dva milijuna kuna.

Da je proračun razvojan, ističu u vodičkoj gradskoj upravi, najbolje se vidi po broju izrade dokumentacije za nove projekte. Tako su u tijeku izrade projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića u Doćinama i lučice u Prvić Luci, za uređenje Trga kneza Branimira, zatim izrada III. izmjene i dopune Prostornog plana naselja Vodice kao i izrada Urbanističkih planova za Čistu Veliku, Čistu Malu, Gaćeleze i Grabovce.

Valja izdvojiti i milijun i pol kuna koji su osigurani za nastavak projekta ‘Primjena mjera energetske učinkovitosti u zgradarstvu za privatne objekte’, a koji Grad Vodice provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i 5,3 milijuna kuna planiranih za održavanje postojeće komunalne infrastrukture, uređenje javnih gradskih površina, nerazvrstanih cesta i hortikulturno uređenje zelenih površina.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.