Više

    Vodičanin Roko Skočić u Engleskoj radi kao menadžer kuhinje, a kolege je oduševio zecom na babin način

     

    Vodičanin Roko Skočić rodno je mjesto prije tri godine zamijenio Birminghamom u Engleskoj gdje je upisao University Collage Birmingham (UCB), smjer Culinary arts management.

    Nedavno je diplomirao, a kako je u razgovoru za portal Infovodice kazao, u Englesku je otišao neplanirano.

    – Puklo me! U srednjoj školi imali smo predavanje na kojem nam je bio predstavljen taj program i ja sam došao kući te rekao svojima – ja idem!

    Prve dvije godine školovanja, Roko je boravio više u kuhinji gdje je kako i sam naziv smjera govori izučavao kako pripremiti i prezentirati određeno jelo. U međuvremenu je boravio i godinu dana u Irskoj gdje se specijalizirao za kuhinju glavnih jela. Treću godinu je težište bilo na samom menadžmentu, a nakon diplome odlučio je master program staviti na pauzu kako bi počeo raditi i sakupljati iskustvo u samom poslu.

    Najvrjednije što je tijekom svog školovanja u Birminghamu naučio su vještine menadžmenta, financije, kriteriji po kojima se određuje cijena određenog jela, poslovanje s profitom, na što se sve treba paziti da gost bude zadovoljan u svim segmentima te da se prema svakom gostu odnosi na jednaki način.

    Trenutno radi u Millers Hotelu u gradiću pored Birminghama kao kitchen manager.

    – Kao kitchen manager brinem se o namirnicama, radnim zadacima kolega i općenito svemu što je potrebno da kuhanje i priprema jela teče glatko’, objasnio je Roko i ističući kako u njegovom poslu vlada politika: ‘Služba je služba, a družba je družba’, odnosno s radnicima i kolegama mora biti profesionalan odnos.

    Odnos sa profesorima je s druge strane puno osobniji, jednom kada se postane student fakultet ostaje u kontaktu sa svojim studentima i nakon diplome. Kada bi, na primjer Roko ostao u jednom trenu bez posla, mogao bi se slobodno javiti UCB-u i oni bi mu pomogli sa svojim kontaktima u traženju novog posla.

    No, to Roku najvjerojatnije neće biti potrebno jer postoji velika mogućnost da postane glavni menadžer kuhinje u jednom od hotela u lancu hotela u kojemu trenutno radi.

    Svojim kolegama predstavio je domaća jela, i to zeca na babin način i sarmu.

    – Jako im se svidjelo jer oni nemaju takvu spizu, oni pripremaju jela najčešće na maslacu te puno koriste vrhnje za kuhanje – kazao je Roko koji smatra da ako se radi, može se svagdje dobro živjeti.

    U Engleskoj je lakše jer postoji više mogućnosti za napredovanjem, kaže, ali i kod nas i gore da bi se zaradilo mora se raditi i nema drugog načina.

    – Smatram da su kod nas cijene previsoke, većinom su svi krenuli na lovu i inače jeftinu dalmatinsku spizu kao na primjer blitvu naplaćuju previše. Stvar koju silno zamjeram poslodavcima je ta da kuhari rade bez slobodnoga dana. To mi jako smeta i zato ne bih došao raditi u Hrvatsku. Puno se novca okreće, pogotovo u sezoni i morali bi zaposliti još radnika da rasterete ljude – ocijenio je Roko domaću ponudu.

    U Hrvatsku se planira vratiti i otvoriti nešto svoje, ali tek kad prikupi dovoljno iskustva vani, kazao je za Infovodice.

    – Nakon što prikupim iskustvo vani i pomalo izgradim karijeru, cilj mi je vratiti se u Hrvatsku i otvoriti nešto svoje. No, ja ne volim puno planirati jer kada mi planiramo Bog se na te planove smije. Ja sa druge strane vjerujem u snove. Ako se ne ostvare onda vjerojatno postoji nešto bolje za mene, a ako se ostvare onda nastavim i dalje sanjati – zaključio je Roko.

    ( Foto Infovodice )

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo...

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo što su vam sve pripremili

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...