Festival će se održati virtualno

VIDEO Strikoman snimio prvu Milenijsku fotografiju bez ljudi, a kao motiv uzeo uniforme žudijaFoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vodički fotograf Šime Strikoman, snimio je 707. Milenijsku fotografiju, prvu bez ljudi. Strikoman je kao motiv uzeo uniforme žudija, a snimao je na vodičkom gradskom trgu.

– Festival će se održati virtualno tako da tradiciju nećemo prekinuti. Ipak, nadam se da ćemo se sljedeće godine vratiti na putu kojim smo i krenuli prije 20 godina – kazao je Strikoman.

Jubilarni 20. Vodički festival žudija trebao se održati na Uskrsni ponedjeljak u Zagrebu, no zbog trenutne situacije održat će se u nešto drugačijem obliku. Na Facebook stranici portala Infovodice prikazivat će se slike sa prošlih festivala, a tekst će čitati poznati hrvatski domoljubni pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra. U program će se izravno javljati i gosti povezani s festivalom.

Spomenimo, Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju te običaje u svojim župama za Uskrs. Idejni začetnik festivala žudija koji je pokrenut u Vodicama 2001.godine je akademski fotograf Šime Strikoman iz Vodica poznat po svojim milenijskim fotografijama. Kako se svake naredne godine broj sudionika povećavao prvotni naziv ‘Susret žudija Dalmacije’ prelazi u smotru a od 2008. u festival.

 

 

Security Check Required

null

Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a onda su organizatori zaključili da bi program mogao postati monoton ako se održava uvijek u istom gradu te su se 2006. godine predstavnici župa dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.


Pratite nas i na društvenim mrežama: