Serije predavanja i radionica o uzgoju, preradi i promociji ljekovitog bilja, te voća i povrća koje uspijeva na području Dalmacije bit će održano danas od 17 sati u Gradskoj vijećnici Grada Vodica. Događaj je u organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije i Grada Vodica.
Predavanja i radionice održavaju se u okviru prekograničnog projekta Razvojne agencije ŠKŽ ‘TAKE IT SLOW’ (engl. Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow) čiji je cilj brendirati Jadransku regiju, način života te njena prirodna i kulturno-povijesna bogatstva i vrijednosti.
Jedna od osobitosti Dalmacije je njena visokovrijedna biološka raznolikost odnosno iznimno bogatstvo aromatičnim i ljekovitim biljem, a čiji uzgoj i prerada predstavlja važan razvojni potencijal jadranskog područja.
– Putem niza predavanja i radionica želi se promovirati bavljenje održivom poljoprivredom u Dalmaciji, educirati građane, buduće i sadašnje proizvođače bilja, voća i povrća o mogućnostima uzgoja, prerade, plasmana i uporabe biljaka, povezati proizvođače s prerađivačima i turističkim sektorom te u konačnici doprinijeti promociji i pozicioniranu ovog sektora u cijeloj Jadranskoj regiji – priopćili su organizatori.
Predavanja će započeti 09. siječnja s prigodnom uvodnom konferencijom, a održavati će se do početka veljače tri puta tjedno i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17.00 do 19.00 sati u prostorijama gradske vijećnice grada Vodica te će obuhvatiti teme razvoja i dizajna vrta, uzgoja različitih biljnih vrsti te u konačnici prerade odnosno proizvodnje zdrave hrane koja ima pogodan utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš.
Predavanja su otvorenog tipa, besplatna za sve zainteresirane, interaktivna te će sadržavati brojne primjere iz prakse popraćene video i foto prezentacijama.
Glavni predavač, prof. dipl. ing. agr. Goran Vitanović, vlasnik OPG-a ‘Art of Essence’, aktivni je promotor ekološkog uzgoja i permakulture, a od 1996. godine se bavi uzgojem i preradom povrća, voća, maslina i smilja kao i izradom eteričnih ulja divljih biljaka.