19. rujna na području Srime

Prijavite se na četvrto Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida kraj najviše bunje u Dalmaciji

Četvrto po redu Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida održat će se 19. rujna na području Srime u organizaciji Lokalne akcijske grupe (LAG) More 249 i udruge 4 grada Dragodid.

Okupljanje sudionika će biti od 8 do 8.30 sati na arheološkom lokalitetu Prižba, a potom će se pješice ići na Domaćinovu bunju u čijoj će se neposrednoj blizini održati natjecanje kojemu je cilj izgraditi gledalište za grupna posjećivanja bunje, kao i platformu za održavanje likovnih kolonija, a sudjelovanje ekipa će se zabilježiti u strukturi zida.

Domaćinova bunja je najviša suhozidna građevina u Hrvatskoj s preko 5 metara visine, a građena je kao pomoćni objekt u nepreglednim vinogradima. Svoju impozantnost, osim vještini graditelja i obilnim količinama raspoloživog kamena, duguje dobrim dijelom upravo velikoj udaljenosti od matičnog naselja.

Ekipe će biti četveročlane, sudionici moraju biti stariji od 16 godina, a prilikom registracije platit će grupnu kotizaciju u iznosu od 200 kuna.

– Pravila natjecanja ove godine su nešto drukčija od prethodnih godina. Cilj je u zadanom vremenu od kamena raspoloživog na gomili izgraditi što kvalitetniji podzid/klupu, unaprijed zadanih dimenzija. Sve ekipe grade istovremeno, jedna do druge, svaka svoj segment zida. Vrednovat će se završenost segmenta, te kvaliteta zida. Nakon gradnje slijedi zajednički ručak, žiriranje i proglašenje pobjednika. Pozivamo sve zainteresirane – one koji su se okušali u gradnji suhozida, ali i one koji to još nisu, a htjeli bi, da sastave ekipe i prijave se. Dobrodošle su ekipe iz cijele Hrvatske kao i iz inozemstva – poručili su organizatori.

Obnova urušenih vanjskih prstenova bunje će uslijediti poslijepodne, nakon natjecateljskog dijela, ručka i kraćeg predaha, a mogu se priključiti svi zainteresirani sudionici.

Svi natjecatelji dobit će majice te će im biti osigurano osvježenje i ručak, a pobjednička ekipa osim pehara dobiva i novčanu nagradu koja se pokriva iz kotizacija. Prijave se šalju e-mailom na adresu info@dragodid.org ili lagmore249@gmail.com do 10. rujna 2020., a trebaju sadržavati imena i adrese svih članova ekipe te kontakt telefon i e-mail adresu najmanje jednog člana ekipe. Broj ekipa je ograničen.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.