Predstavljene tri varijante novog izgleda gradskih plaža

U dvorani Kulturnog centra Vodice predstavljen je projekt uređenja obalnog pojasa od rta Punta do Bristaka na kojeg su pozvani svi zainteresirani građani kako bi se iz prve ruke upoznali s projektom i aktivno se uključili u diskusiju o predloženim rješenjima uređenja. Prezentaciju projekta održali su sami njegovi autori, tvrtka Plimica iz Splita koja je okupila tim multidisciplinarnih stručnjaka, inženjera i arhitekata. Predstavljene su tri varijante rješenja uređenja maritimnog, ali i kopnenog dijela obale. Iako je primarna tema projekta bila uređenje pomorskog dobra, dakle uskog obalnog pojasa do ogradnih zidova privanih imanja, projektom su ponuđena i arhitektonska, sadržajna i hortikulturna rješenja obližnjih privatnih površina. Naglašeno je da je ovo prvi puta da se ovako sveobuhvatno pristupilo izradi projekta, te da su izradi idejnih rješenja prethodila opsežna studijska istraživanja.

idejna-punta-bristak

Ovakvim uređenjem želi se stvoriti cjelovit prostor ugode, odmora, rekreacije i zabave koji će moći živjeti cijele godine, nevezano na turističku sezonu i vrijeme kupanja i sunčanja.

Kako se radi o velikom zahvatu na morskoj površini, jer je na mjestima predviđeno veće nasipavanje mora te značajnoj intervenciji u prostoru kojom će se bitno promijeniti sadašnji izgled Vodica, važno je da u donošenju odluke i o odabiru najboljeg rješenja sudjeluju svi građani Vodica. Stoga su svi materijali s prezentacije izloženi u Gradskoj vijećnici Vodica do 24. listopada kako bi se što više sugrađana uključilo u raspravu, dalo svoje sugestije, mišljenja i prijedloge.

Ovim projektom, čija vrijednost se procjenjuje na 20 milijuna kuna, a koji obuhvaća 1600 m od Hotela Punta do uvale Bristaci, povećala bi se sadašnja kupališna površina za čak tri puta, a uz plažni prostor, bili bi osmišljeni razni tematski otoci različitih sadržaja: zdravstveno-rekreativni, sportski, zabavni, prostori posebno prilagođeni djeci, a posebno starijima osobama, te prostor za jedriličarski klub. Površine između tematskih cjelina zamišljene su kao zeleni parkovi međusobno povezani šetnicom za urgentni promet, hitnu službu, policiju ili opskrbu te pješačkom stazom za bicikliste, rolere i šetače. Projekt posvećuje posebnu pozornost uređenju privatnih površina na kojima je moguće izgraditi sportske terene, igrališta za djecu i zabavu te ugostiteljske objekte.

Nakon odabira najprihvatljivije varijante Grad Vodice će uputiti upit Ministarstvu o potrebi izrade studije na okoliš koja će se s obzirom na veličinu zahvata vjerojatno morati napraviti, a zatim će se pokrenuti i postupci izrade idejnog projekta kako bi se dobila lokacijska dozvola, te izrada glavnog i izvedbenog projekta. Za ovu će dokumentaciju biti potrebno izdvojiti milijun kuna, a Ministarstvo turizma već je odobrilo 775.000,00 kuna za sufinanciranje njezine izrade.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.