Veliki jubilej u Vodicama

Najava proslave 600 godina posvete i blagoslova stare crkve sv. KrižaFoto: Nino Milin
FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U povijesnim izvorima piše podatak i zapis da je:  1421. posvećena u Vodicama, crkva sv. Križa,  dana 19.  mjeseca listopada, piše portal Infovodice.

(Vjesnik Arheološkog muzeja u Zagrebu, Vol. 6 No. 1, 1902. Fran Gundrum, Latinski rukopis svećenika Dalmatinca iz petnaestog stoljeća)

Stara župna crkva sv. Križa na starom groblju na Punti u Vodicama iz 15. stoljeća, sa svojim arhitektonskim elementima ( šiljati svod laðe i apside, mala niša u apsidi ) posjeduje elemente gotičkog stila tipičnog za sakralnu ruralnu arhitekturu.

U unutrašnjosti crkve je romaničko-gotička škropionica na stupu, što je jedinstveni primjer na području Šibenika. Gotička izvornost objekta izmijenjena je intervencijama na pročeljima u kasnijim razdobljima.

Crkva je danas najvrjedniji  povijesno-sakralno–kulturni spomenik i kompleks u Vodicama te je rješenjem Ministarstava kulture od 09. srpnja 2010. upisan u Registar kulturnih dobara RH- listu zaštićenih kulturnih dobara.

PROSLAVA 600 GODINA POSVETE I BLAGOSLOV NOVOBNOVLJENE  STARE ŽUPNE CRKVE SV. KRIŽA  U VODICAMA

UTORAK, 19. listopada

17 sati – Procesija iz župne crkve sv. Križa prema staroj crkvi na starom groblju

17.30 sati – U staroj župnoj crkvi: Svečana sveta Misa proslave 600  godina posvete i blagoslov obnovljene crkve; predvodi mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.