Tribunjski jahači natječu se na trci tovara u Camposanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Veliko priznanje stiglo je na adresu tribunjske udruge za zaštitu magaraca ‘Hrvatski tovar’ iz talijanskog mjesta Camposano pokraj Napulja gdje se, kao i u Tribunju, već dugi niz godina održava ‘Palio del Casale’ odnosno trka magaraca. Tribunjci su na trku 9. i 10. svibnja, pozvani kao gosti, ali, i što je puno važnije, kao natjecatelji.

PLEMENITO BIĆE

– Sve je krenulo prije nekoliko mjeseci pozivom organizatora utrke prema našem veleposlanstvu. Vidjeli su negdje da se i kod nas magarac štuje kao plemenito biće, da postoji duga i neraskidiva tradicija zajedničkog suživota, te da se u tu čast svake godine održavaju i trke magaraca. Gospođa Ines Šprem uradila je veliki dio posla, povezala nas i dogovoren je naš posjet Italiji. U jednoj od početnih varijanti postojala je i opcija, koja je bila i želja naših domaćina, da na utrci sudjelujemo s našim magarcima, ali smo zbog troškova i same organizacije prijevoza od toga odustali – govori nam Joško Ferara, član udruge, ali i općinski vijećnik, koji će u toj funkciji i posjetiti malo i životopisno mjesto pokraj Napulja.

Uz direktora TZ-a Tribunj, Borisa Ivankovića, Rokicu Feraru, predstavnika udruge ‘Hrvatski tovar’, jednog predstavnika udruge ‘Tribunj’, i Joška Feraru, predstavnika općinskog vijeća, na šestodnevno putovanje krenut će i četiri jahača, koji će se u utrci okušati na nešto većim magarcima od naših.

– Bit će zanimljivo vidjeti kako će se naši jahači snaći na njihovim magarcima, ali svejedno, i bez obzira na rezultat velika nam je čast biti pozvan i pojaviti se na natjecanju koje će ove godine okupiti jahače iz čak deset talijanskih regija, od sjeverne Piemonte, do Sicilije i Sardenije. Svakako će se ovaj posjet iskoristiti i za nastavak suradnje pa nije nerealno očekivati i dolazak nekoga od talijanskih natjecatelja na ovogodišnju trku magaraca u Tribunju – kaže Ferara.

Iako se sama utrka događa u dva dana, tribunjci će odlazak na drugu stranu jadranske obale iskoristiti i za promociju Tribunja i Hrvatske.

U IŠČEKIVANJU REZULTATA

– Ostat će nam dosta vremena za obilazak i upoznavanje Italije, ali i obrnuto, pošto su nam trajektne veze takve da boravak moramo produžiti na šest dana. No, kako su se naši domaćini potrudili platiti nam gotovo sve troškove smještaja i prijevoza, nije bilo razloga za odustajanje od puta – kaže Ferara.

Kako bilo, tribunjskim jahačima želimo da pokažu puno spretnosti na međunarodnom natjecanju u trci magaraca i vrate kući s dobrim rezultatima.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: