Tribunjska utrka tovara otvara se na znak alaj-ćuša Nikole

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tradicionalna Tribunjska utrka tovara održat će se po 49. put već 01. kolovoza u Tribunju.

– S obzirom da smo blizu jednog jubileja, osnovan je svojevrstan „krizni stožer“, da se s pripremama za 50. trke počne što ranije. Ove godine nam je posebni gost gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić- kazao je Boris Ivaković, direktor TZ Tribunj

Ovogodišnji alaj ćuš, 23-godišnji Nikola Perkov-Stipičin ukratko nas je proveo kroz tradiciju jahanja na trkama.

-Ove godine sam mjesto jahača odlučio prepustiti mlađim naraštajima, jer me dopala velika čast da budem vojvoda ili takozvani alaj ćuš (što je u Sinju alaj čauš to je u Tribunju alaj čuš). Zadaća alaj čuša je da kordinira jahačima, brine se za njihov  izgled i ponašanje, te pazi da je sve u skladu sa statutom. Također daje znak kuburašima za početak trke ispaljivanjem hica iz kubure-

Jahači magaraca su odjeveni u tribunjsku radnu narodnu nošnju, ono što su svakodnevno nosili dok su odlazili u rad na polje, a alaj ćuš je jedini odjeven u svečanu nošnju. Svake godine obično sudjeluje po 12 jahača, a ove godine bit će podijeljeni u 3 kvalifikacijske skupine po četiri jahača. U finale se direktno plasiraju po dva jahača iz svake skupine. Uz te jahače, pobjednik tzv. repasaža ima put u finalnu trku. Ukupno nas u finalu ove godine čeka 7 jahača. Jahači moraju biti rodom Tribunjci, a čak su i tovari većinom Tribunjci. O tribunjskim magarcima većinsku brigu preuzela je udruga Tribunjski tovar.

-Žive sretno i veselo u svom magarećem raju- kaže Ivanković.

Inače, za spomenuti je da je udruga Tribunjski tovar otputovala na internacionalne magareće trke kod Napulja(campusano) i da je već drugu godinu predstavljala Hrvatsku.

Goran Gogi Ferara, koji je zadužen za zabavni dio programa, uputio nas je što će se događati.

-Zadužen sam za vođenje programa sa bine. Ove godine ću imati malo pomoći, jer ne stignem sve sam. Nije lako biti gori, dosta se riči potroši jer sve skupa treba animirati. Ljudi su dugo na nogama i svi žele doći bliže tovarima, koji malo podivljaju od količine ljudi. Ja vam dodatno zakompliciram stvari- smije se.

Vrše se i ankete u turističkim uredima, o programu koji se održavao i kažu da su utisci turista odlični. Očekuje se otprilike oko 8000 ljudi,a zabavljat će ih Goran Karan. Izvlačenje tovara bit će 31. Srpnja, a nagrade za pobjednika bit će bista tovara, koja cirkulira već godinama te prigodna novačana nagrada.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.