Humana pomoć stradalima u potresu

Tribunjci za 7-članu postradalu obitelj grade kuću od 100 četvornih metara, vrijednu 400 tisuća kuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Načelnik Tribunja Marko Grubelić najavio je da će Općina Tribunj izgraditi novu kuću od oko 100 četvornih metara za sedmeročlanu obitelj iz Vrha Letovaničkog, mjestu u Općini Lekenik, u Sisačko-moslavačkoj županiji, čija kuća je oštećena u potresu. Grubelić je ovih dana obišao postradalu obitelj i osvjedočio se da je stara kuća ‘zrela’ za rušenje te iznimno nesigurna za boravak, tako da obitelj boravi u ‘kampici’ smještenoj u dvorištu.

– Radi se o mladom bračnom paru s četvero maloljetne djece od 13, 11, 6 i 1,5 godina, u kojoj je samo suprug zaposlen. K tome ima na skrbi brata od 30 godina koji je osoba s posebnim potrebama. Dakle, obitelj ima ukupno 7 članova, a samo jedan član privređuje – kazuje nam Grubelić.
On napominje da je riječ o obitelji koja doslovno živi iz dana u dan i bori se da preživi u teškim i nimalo zavidnim uvjetima. Sami su napravili pola kuće koja je u potresu toliko oštećena da su uvjeti za život u njoj sve samo ne adekvatni, a sama kuća je prema stručnim procjenama statičara ‘dobra’ jedino za rušenje.
– Općina Tribunj će im pomoći tako da će im napraviti novu kuću na toj lokaciji. Za staru kuću nam je statičar kojeg smo angažirali rekao: ‘Ovo je udžbenički primjer kuće koju treba srušiti!’ Mi ćemo iskoordinirati proračun Općine Tribunj, donacije ljudi u novcu i materijalu i započeti s gradnjom – govori nam načelnik Grubelić.
Što se tiče rokova u kojima bi kuća mogla biti dovršena Grubelić precizira da prije svega  treba pripremiti dokumentaciju s troškovnikom koja će onda ići na javni natječaj za izvođača radova.
– Dokumentacija i natječaj bi mogli biti gotovo za 1,5 mjesec, a za otprilike 2 mjeseca bismo mogli početi graditi. No, početak radova će ovisiti o savjetu struke s obzirom da se to područje još trese. Stoga je bolje početi raditi 15 dana kasnije a da kuća bude kvalitetno napravljena – ističe tribunjski načelnik.
Kako saznajemo kuća za 7-članu obitelj trebala bi biti prostrana oko 100 četvornih metara, ali o tome će zadnju riječ reći arhitektonska struka.
– Razgovarali smo s obitelji što misle koliko bi im prostor bio optimalan. Toliko su skromni da su izjavili kako im je dovoljan prostor od 5 puta 5 četvornih metara, samo da se imaju gdje smjestiti i nastaviti s normalnim životom. Naravno da 25 četvornih metara nije dovoljno za 7-članu obitelj – kazuje nam Grubelić napominjući da će za tu obitelj napraviti kuću koja će optimalno zadovoljiti njihove potrebe.
Zanimalo nas je kada bi ta kuća prema planovima trebala biti izgrađena i useljiva.

– To je teško reći iz sadašnje perspektive. Ali nadamo se da bi to moglo biti realizirano za otprilike 6 mjeseci. Kuća bi prema proračunima trebala koštati 400 tisuća kuna, s obzirom da će nešto materijala dobiti gratis, a za neke radove poput uvođenja struje i vode već su se javili  volonteri koji će to besplatno raditi – najavljuje tribunjski načelnik.

Ovo je prvi put da Tribunjci svojim novcem grade posve novi stambeni objekt za neku postradalu obitelj iz potresom pogođenih područja, a predstavlja praktičnu provedbu zajedničke inicijative koju su pokrenuli gradonačelnici Murtera, Tisnog, Pirovca i Tribunja neposredno nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama: