Ozlijeđenom labudu u betinskoj uvali već danima nema tko pomoći

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Jutros je u betinskoj uvali Zdrače ponovno viđen ozljeđen labud. Riječ je o labudu kojemu je ispod desnog krila ima rapal, tzv. varalicu te ovo nije prvi put da usputni i namjerni prolaznici ovom betinskom uvalom nailaze na istog ozljeđenog labuda.

Kako doznajemo od pojedinaca koji su htjeli ostati anonimni,  zvali su djelatnike Sokolarskog centra u  Dubravi koji su prethodna dva puta izašli na teren no nije učinjeno ništa. Isto nam je u telefonskom razgovoru potvrdio i voditelj centra, Emilio Menđušić.

SVE ŠTO MOGU UČINITI

-Sve znamo, već smo bili tamo i nismo uspjeli doći do labuda – kazao nam je Menđušić, dodajući da nemaju brodicu kojom bi pošli za labudom te da su istom prilikom rekli tamošnjim ljudima da ih nazovu kad uhvate labuda, da ga zadrže do njihovog dolaska kada će izvaditi strano tijelo iz ptice jer da je to sve što u ovom trenutku mogu učiniti.

-Ni u ludilu! Brani je mužjak, a ona je itekako ratoborna. Zar žele da je neki laik ozlijedi još više?! Za ovo je potreban netko stručan. Nemojmo se igrati. Što ako dijete odluči preuzeti stvari u svoje ruke i  ostane, ne daj bože, bez prstiju ili oka?! – govori nam jedan od uključenih čije smo fotografije objavili, upozoravajući da je poznato kako labud udarcem kljuna može slomiti ljudsku čeonu kost.

labudovi betina uvala

Na naše pitanje Menđušiću jesu li mogli posuditi brod nekog iz Betine,  voditelj Centra odgovara kako su pitali, ali da nitko nije htio ustupiti svoj brod.

NITKO SE NE JAVLJA

S namjerom da pomognu labudu, mještani su jutros zvali ne samo Sokolarski centar veći i ustanove poput Parka prirode Vransko jezero i Nacionalni park Kornati.

-Ali nitko se ne javlja – kaže nam jedan  od zabrinutih aktera. S druge strane, iz veterinarske stanice More poručili su im isto što i iz Sokolarskog centra.

Izvjesno je da će labud do daljnjeg ostati sa stranim tijelom ‘zakačenim’ za sebe, a posjetitelji betinske uvale s upitnicima nada glavom jer ne znaju kako točno pomoći labudu, koliko je zaista opasno upuštati se u samostalno pružanje pomoći ptici i ono najvažnije – tko je nadležna služba koju bi mogli nazvati da riješi nastalu situaciju i hoće li se itko javiti s obzirom da je subota, odnosno vikend.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.