FOTO: Betina danas i sutra domaćin stručnjacima koji raspravljaju kako očuvati maritimnu baštinu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Betini je danas započela dvodnevna konferencija ‘Maritimna baština u lokalnim zajednicama-modeli održivosti’ u organizaciji europarlamentarca Tonina Picule, a uz podršku Općine Tisno, Muzeja betinske drvene brodogradnje i TZ-a Betina.  Na konferenciji sudjeluje 19 stručnjaka, od čega deset inozemnih i devet domaćih stručnjaka iz područja maritimne baštine.

tonino picula betina 100616 10

tonino picula betina 100616 2

Betina kao mjesto susreta nije izabrana slučajno budući da se smatra hrvatskom prijestolnicom drvene brodogradnje.  Međutim na maritimnom razvoju, kako je to naglasio Picula, treba se još raditi te učiti iz iskustava drugih mediteranskih zemalja koje znaju kako čuvati maritimnu baštinu.

-Sam podatak da od hrvatskog GDP-a jedna trećina se formira na obalama Jadrana dovoljno govori da nismo do kraja iskoristili sve njegove potencijale iako je Jadranska Hrvatska najmanje anoniman dio kada se naša zemlja doživaljava iz svijeta. Kada govorimo o baštini preskočiti nešto što traje stotinama godina i što može predstavljati poveznicu s drugima, ta maritimna baština je doista nešto što bi bilo loše propustiti – kazao je Picula te dodao kako je upravo Betina prijestolnica drvene brodogradnje u Hrvatskoj, kalafata koji su se oduprijeli vremenu.

tonino picula betina 100616 6

tonino picula betina 100616 4

-Bez obzira na navike u plovljenju, na tehnologiju koja se razvija i činjenicu da se možda danas plovi kao nikada do sada, upravo ovaj način gradnje brodova održava cijele zajednice. Zbog toga sam htio podcrtati važnost maritimne baštine kako bi se preko nje mogle održati lokalne zajednice na Jadranskom moru – istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu na otvorenju konferencije. Upravo kroz iskustva ljudi koji s nama dijele obale Sredozemnog mora, ali i onih koji baštinu brane na atlantskim morima može se mnogo naučiti, zaključio je.

tonino picula betina 100616 16

Na konferenciji će se raspravljati o problemima u maritimnom sektoru, a sudionicima će se omogućiti da sudjeluju u tzv. „armanju“, odnosno opremanju broda za jedrenje te uz domaćine-mentore, organizirat će se jedrenje i plovidba drvenim brodovima kao što su betinska gajeta, bracera i leut.


Pratite nas i na društvenim mrežama: