Više

    Betinski ribar misli globalno, a lovi lokalno: ‘Nema onog što mi može zamijeniti mačku’

     

    Damir Kapov, betinski ribar, lovi lokalno, a misli globalno i čuva staru tradiciju sušenja landovine, uvjeren kako je ta trpeza za Badnjak najslađa, a to mu potvrđuju i poznati kuhari

    Na terasi Betinjanina Damira Kapova, profesionalnog ribara, ugostitelja i maslinara, poput nekih zastava gotovo zamrle tradicije na buri se njišu i suše ovogodišnji prvi psi i mačke mrkulje, namijenjeni trpezi na Badnjak. Ne klanjaju se ove domaće vrste ni jednom suhom bakalaru, naprotiv. Ovdašnji ljudi cijenili su oduvijek vlastitu suhu ribu više od uvozne nordijske vrste i na kultni bakalar, koji u ovim danima miriše na svakom kantunu, osvrću se malo i nikako. Za njih je to i dalje čista egzotika, jednako i Kapovu, piše portal Morsko prase.

    Ribe prethodno oderane kože, raspolućene duž kralježnice, s nekoliko umetnutih drvenih štapića da stoje raširene, murterinski su i kurnatarski drevni bakalar prije razglašenog bakalara, koji je u naše krajeve prodro pod gospodstvom Venecije prije nekoliko stoljeća. Prvo kao upravo idealna, vrlo hranjiva namirnica za moreplovce na dugim putovanjima, potom široko prihvaćen u puku, s vremenom je postao sinonim za sušenu ribu.

    „Moja je žena Šibenka i voli bakalar. Ja ga kušam, pojedem malo, no ‘čudan’ mi je oduvik“, govori Damir i dodaje da nema onog što mu može zamijeniti sušenu mačku, ili „mašku“, po betinsku, do čega su mu jednako držali djed i otac.

    Došli smo tako na oduvijek sklizak teren okusa i mirisa o kojima pristojni ljudi ne raspravljaju, ali je o tome uvijek zanimljivo koju prozboriti.
    „Malo sam se oko toga dohvatio s Ivicom Propadalom, glazbenikom i likovnim umjetnikom, koji je već dugo naš Betinjanin, i bakalar je stavljao na apsolutno prvo mjesto dok mu nisam dao pasa i mašku, neka mu ih na brudet sa kumpirima spremi njegova prijateljica, poznata kuharica Ana Ugarković. Nakon toga“, priča Kapov kroza smijeh, „Propadalo je promijenio ploču i priznao: ‘Nikad više bakalar!’“

    Jadranske mačke i psi, potom oslići ili moli, najzastupljenije su vrste za ovakvo konzerviranje do kojeg i danas drže svi „koji imaju Kurnate“, a i drugi otočani, premda ih je malo preostalo. Sušilo se, međutim, gotovo do nedavno svu ribu, pa i oborite orade i zubace, a naročito glavonošce bez razlike, jer nije bilo frižidera ni zamrzivača; danas se vješa na vjetar najviše zbog tradicije i posebnog teka te ribe.

    Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Na Šibenskoj regati krstaša ove godine oko 40...

    Pucanj iz topa Šibenske gradske straže tradicionalno će u subotu, 7. prosinca u 11 sati označiti start ovogodišnje Šibenske regate krstaša. Jedriličarska regata koja...

    Grad dobio tri ponude za obiman zahvat na...

    Do završetka natječajnog roka, na adresu šibenske gradske uprave stigle su tri ponude za rekonstrukciju Ulice 3. studenog 1944. na Baldekinu. Ponuđeni iznosi su...

    Zašto energana? Jer reciklažom samo odgađate trenutak kada...

    Iz tvrtke Bikarac medijima su danas poslali razgovor s doktoricom znanosti Aleksandrom Anić Vučinić, redovitom profesoricom na studiju Inženjerstva okoliša na Geotehničkom fakultetu i...

    Dobro ‘nakresanog’ vozača (44) skupo će koštati alkohol...

    Šibenska policija zaustavila je u srijedu oko 16.10 sati, u redovnoj kontroli prometa, 44-godišnjaka za volanom osobnog vozila koji je bio pod utjecajem alkohola...

    NAJNOVIJE

    Na Šibenskoj regati krstaša ove godine oko 40 posada

    Pucanj iz topa Šibenske gradske straže tradicionalno će u subotu, 7. prosinca u 11 sati označiti start ovogodišnje Šibenske regate krstaša. Jedriličarska regata koja...

    Grad dobio tri ponude za obiman zahvat na Baldekinu

    Do završetka natječajnog roka, na adresu šibenske gradske uprave stigle su tri ponude za rekonstrukciju Ulice 3. studenog 1944. na Baldekinu. Ponuđeni iznosi su...

    Zašto energana? Jer reciklažom samo odgađate trenutak kada će iskorišteno opet postati otpad

    Iz tvrtke Bikarac medijima su danas poslali razgovor s doktoricom znanosti Aleksandrom Anić Vučinić, redovitom profesoricom na studiju Inženjerstva okoliša na Geotehničkom fakultetu i...

    Dobro ‘nakresanog’ vozača (44) skupo će koštati alkohol koji je popio prije nego je sjeo za volan

    Šibenska policija zaustavila je u srijedu oko 16.10 sati, u redovnoj kontroli prometa, 44-godišnjaka za volanom osobnog vozila koji je bio pod utjecajem alkohola...