Akcija čišćenja podmorja u Marini Betina okupila preko 20 ronioca i 10 volontera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i Marine Betina te u suradnji s ronilačkim klubovima UPA Rostrum – Split i RK Sv. Roko – Bibinje održana je akcija čišćenja podmorja u Marini Betina.

Akcija čišćenja podmorja u Marini Betina okupila je preko 20 ronilaca iz ronilačkih klubova UPA Rostrum – Split i RK Sv. Roko – Bibinje te desetak volontera iz Udruge Argonauta i Marine Betina koji su pomagali s kopna, dok je komunalno poduzeće Ježinac d.o.o. sudjelovalo u zbrinjavanju sakupljenog otpada.

U akciji čišćenja pronađena je znatna količina otpada, a što se sve našlo pod morem rekao  je predsjednik UPA Rostruma, Ivan Živković.

– Stanje je bilo više-manje očekivano za jednu ACI marinu, većinom smo nalazili dijelove opreme brodova, bilo je dosta i tendi, konopa, pajeta, guma koje su vjerojatno služile kao bokobrani, zatim transportnih kolica i nažalost puno flaša finih pića koje su ljudi očito bili lijeni deponirati u smeće i tako je završilo u moru.


O samom cilju akcija čišćenja podmorja više je rekla Zdenka Vrgoč iz RK Sv. Roko iz Bibinja.

– Mislim da je cilj svih ovih akcija najviše u tome da osvijestimo ljude koliko puno smeća ima pod morem i koliku to zapravo štetu čini moru, a samim time i svima nama. Također, cilj je osvijestiti našu djecu da se ne ponašaju ovako, već da budu ekološki osviješteni, da čuvaju more i time poboljšaju naš život.

Direktor Marine Betina, Boris Ninić nije krio zadovoljstvo održanom akcijom čišćenja te je najavio kako bi od sada ove akcije mogle postati i tradicionalne.

– Akcija je prošla odlično te se zahvaljujem od srca svim sudionicima. Skupili smo dosta smeća te se nadam da će ovo postati tradicionalne akcije čišćenja u Marini Betina.“
Iz Udruge Argonauta najavljuju kako će se i ovo ljeto nastaviti s organiziranjem akcija čišćenja podmorja duž Jadrana, a u suradnji s brojnim ronilačkim klubovima iz Hrvatske te se zahvaljuju svim volonterima na svom doprinosu u zaštiti onog od čega živimo i što svi uživamo – našeg Jadranskog mora!

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: