U organizaciji 'Matice hrvatske'

U Skradinu održano predavanje o srednjovjekovnom javnom bilježništvu

FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Skradinu je u prošli četvrtak u prostorijama
Društvenog centra održano predavanje o srednjovjekovnom javnom bilježništvu u Skradinu. Predavanje je održala Branka Grbavac, viša znanstvena suradnica iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU iz Zagreba.

Naime, većina bilježničkih zapisa dalmatinskih srednjovjekovnih komuna na istočnoj obali Jadrana sačuvana je u raznim arhivima. Tu je nažalost Skradin iznimka jer za razdoblje srednjega vijeka nisu sačuvani spisi općine ni kaptola kao i spisi samih skradinskih bilježnika, nego je sačuvano svega nekoliko izdanih isprava. No, unatoč tome,  Grbavac je istaknula nekoliko specifičnosti skradinskog bilježništva.

Isto tako u Skradinu su u razdoblju 14. stoljeća bilježničku službu za razliku od
ostalih gradova obavljali domaći ljudi i pripadnici klera što ga također čini atipičnim u odnosu na ostale onodobne dalmatinske komune, što je najvjerojatnije vezano uz činjenicu da je razvoj javnog bilježništva na području Skradina bio u tijesnoj vezi s a skradinskom biskupijom koja je predstavljala jako administrativno i kulturno žarište, kao i skradinskim kaptolom koji je kao locus credibilis poticao bilježničku djelatnost pripadnika klera.

– Predavanje je bilo dobro posjećeno i izazvalo je vrlo živ interes nazočne publike – zadovoljno su priopćili organizatori.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.