FOTO Info ploča o Rustem-Paši Opukoviću postavljena u njegovom rodnom Skradinu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U prisustvu gradonačelnika ravnatelja Muzeja grada Šibenika Željka Krnčevića i Oğuza Aydemira, turskog poduzetnika i filantropa, u Skradinu je postavljena info ploča o Rustem-Paši Opukoviću.

Rustem-Paša Opuković, rodio se 1500. godine u Skradinu. Bio je veliki vezir i najbliži savjetnik sultana Sulejmana I. Veličanstvenog. Još kao dijete, Rustem je odveden u Istanbul gdje je gradio uspješnu vojnu i birokratsku karijeru i stekao titulu velikog vezira. Godine 1539. oženio je sultanovu kćer Mihrimah. Umro je 1561. godine u Istanbulu gdje se danas nalazi i Rustem-pašina džamija.

info-ploča_RustemPaša

oguz aydemir i željko krnčević

Tragovi osmanske baštine čine korpus bogate i slojevite baštine hrvatskog naroda. Njihovo otkrivanje služi jačanju kulturnih veza Hrvatske i Turske, ali i kulturnom i ekonomskom razvoju lokalnih zajednica diljem Hrvatske – izjavio je Oğuz Aydemir, koji je krajem 2015. godine, zajedno s hrvatskim povjesničarom i turkologom Anđelkom Vlašićem,  priredio luksuzno opremljenu monografiju ‘Tragovi osmanske kulture u Hrvatskoj’.


Pratite nas i na društvenim mrežama: