Sto potpisa do 27. siječnja

Izbori u Rogoznici: DIP objavio uvjete i rokove kandidatima za načelnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon što je Vlada, na sjednici u četvrtak, donijela odluku o provedbi prijevremenih izbora za načelnika Općine Rogoznica, Državno izborno povjerenstvo objavilo je upute i rokove za kandidature.

Po Vladinoj odluci, koja na snagu stupa 13. siječnja, prijevremeni izbori za načelnika u Općini Rogoznica održat će se u nedjelju 13. veljače ove godine. Stoga Državno izborno povjerenstvo poziva medije da obavijeste birače koji imaju aktivno i pasivno biračko pravo na prijevremenim izborima da na vrijeme provjere jesu li upisani u registar birača te da provjere točnost podataka u registru birača.

Na  temelju podataka Ministarstva pravosuđa i uprave od 9. ožujka 2021., određeno je da svaki kandidat za predlaganje kandidature za općinskog načelnika Općine Rogoznica mora prikupiti 100 potpisa.

Obrasci za postupak kandidiranja na prijevremenim izborima mogu se, počevši od 14. siječnja 2022., preuzeti s mrežne stranice Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr. Prijedlozi kandidatura na prijevremenim izborima moraju prispjeti Općinskom izbornom povjerenstvu Općine Rogoznica najkasnije u roku od 14 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, dakle najkasnije do 27. siječnja 2022. do 24:00 sata

Općinsko izborno povjerenstvo Općine Rogoznica sastavit će i u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Općine Rogoznica objaviti zbirnu listu pravovaljano predloženih kandidatura i to u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, dakle do 29. siječnja 2022. do 24:00 sata.

Izborna promidžba počinje danom objave zbirne liste te traje zaključno do 24 sata prije dana održavanja izbora, dakle do 11. veljače 2022. do 24:00 sata

Zabrana izborne promidžbe, odnosno izborna šutnja, javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenog kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela traje od 12. veljače 2022. u 00:00 sati do 13. veljače 2022. u 19:00 sati.


Pratite nas i na društvenim mrežama: