Stotine hodočasnika na blagoslovu kipa Gospe od Loreta: ‘Toliko je emotivno da ne postoje riječi koje bi opisale taj osjećaj’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nekoliko stotina hodočasnika danas je na primoštenskom brdu Gaj sudjelovalo u svečanom blagoslovu kipa Gospe od Loreta, 17,5 metara visokog spomenika primoštenske zaštitnice i jednog od najvećih marijanskih spomenika na svijetu optočenog u mozaik izrađen od zlatnih i srebrnih listića te 3D stakalaca. Kip su blagoslovili don Jurica Petković i fra Ferdo Jukić, a na svečanosti su uz primoštenskog načelnika Stipu Petrinu prisustvovali i predstavnici grada Loreta predvođeni Paolom Nicoletom, načelnik općine Mali Dvornik iz Slovačke, arhitekt spomenika Aron Varga, mozaičar Milun Garčević i Đani Maršan, predstavnik Arbanasija iz Zadarske županije i bivši hrvatski diplomat u Vatikanu.

– Malo je trenutaka u životu koji me uzbuđuju, a jedan od tih je danas. Lijepo je vidjeti vas danas okupljene oko jedne vjere, tradicije, oko spomenika čija je ideja o gradnji nastala još 1972. godine. Primoštenski vizionari tada su predvidjeli da će na ovom mjestu biti vidikovac i spomenik, a mi smo jednoglasno odlučili to ostvariti kada smo došli u poziciju služiti Općini.  Svim Primoštencima jasno je da smo neraskidivo povezani s našom nebeskom zštitnicom Gospom od Loreta. Primošten je zajedno s Loretom, Trsatom, Pragom i Krakowom uvršten u svjetsku rutu hodočasnika štovatelja Majke Božje još prije nego su radovi počeli,i vjerujemo da će Primošten dobiti zasluženo mjesto na hodočasničkoj karti, kazao je danas primoštenski načelnik Stipe Petrina, zahvaljujući arhitektu, mozaičaru i svim donatorima, Kamgradu koji je radove besplatno izvršio, ali i svim sumještanima koji nisu sumnjali ni u jednom trenutku u uspjeh.

primosten gospa od loreta 060517 4

Načelnik Loreta poručio je kako Gospa od Loreta povezuje njihov grad i Primošten vjerom i srcem.

– Budući da je to prijateljstvo utemeljeno na vjeri, ono će biti dugotrajno. Spomenik je to od velikog vjerskog značaja, a vjera je temelj naše civilizacije, rekao je.

primosten gospa od loreta 060517 7

Šibenski biskup Tomislav Rogić nije mogao prisustvovati na svečanosti blagoslova kipa, stoga su njegovi delegati blagoslovili spomenik, a onda je Đani Maršan zapjevao ‘Bože čuvaj Hrvatsku’. Gajem se zaorila pjesma i vjernici su pjevali svi u jedan glas.

– Ovo je nešto posebno. Gospa nam je zaštitnica, a ovo brdo ima poseban značaj. Mislim da vidite da je i ozračje bilo nevjerojatno. Ja dosad nisam mogao prisustvovati ovakvoj svečanosti, i zbilja je bilo emotivno. Ovo je tek početak, već 10. svibnja imamo proslavu Gospe od Loreta i nastavljamo sa svečanosti. Procesija će ostati u selu, ali će Gaj biti posebna ruta kada se naprave sve četiri pristupne staze kao četiri rijeke, onda će to dobiti puni smisao. Bili smo u Loretu, ali ovo je nešto neopisivo. Ovo danas toliko je emotivan dan da čovjek nema riječi kako bi opisao taj osjećaj, opisali su nam primoštenski hodočasnici Josipa i Stipe Ćulap.

primosten gospa od loreta 060517 11

Spomenik napravljen na temelju predaje o čudotvornosti Gospe, zamišljen je kao simbol u prostoru, poveznica između vinograda, kamena i starog dijela Primoštena. Jedini spomenik Gospi od Loreta ove veličine, sastavljen je od osam segmenata. Prvi prsten počinje apstrakcijom, drugi prikazuje drvo života s monografijom AM, dok su na trećem dva srca. Na četvrtom je motiv rođenja Isusovog, a na petom su nepravilni geometrijski oblici. Šesti prsten oslikava mističnu ružu, točnije Marijin simbol i masline. Gospin ogrtač simbol je zaštite. Unutrašnjost kipa u funkciji je kapelice i sunce prodire u njenu unutrašnjost. Lica Gope i Isusa prikazana u crnoj boji simboliziraju poniznost, skromnost i zemlju koja daruje život. Na glavi Gospe od Loreta nalazi se starohrvatska kruna optočena dragim kamenjem.

primosten gospa od loreta 060517 12 primosten gospa od loreta 060517 6 primosten gospa od loreta 060517 2

Cijelu fotogaleriju pogledajte klikom na dolje priloženu fotografiju:

primosten gospa od loreta 060517 1


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.