Poljoprivredna zadruga ‘Primošten Burnji’, uz mjere sufinanciranja za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, planira nabaviti novu opremu kojom će povećati proizvodnju kiselog kupusa za 37 posto.
Planirali su, naime, opremanje objekta za preradu kiselog kupusa novom linijom za pakiranje te povećanje kapaciteta proizvodnje.
Osnovna djelatnost zadruge je prerada poljoprivrednih proizvoda, koja se obavlja na tradicionalan način, a dobavljači su poljoprivredna gospodarstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz šireg okruženja, te većina proizvoda potječe iz ekološkog uzgoja.
Predviđena je nabava moderne automatizirane linije koja bi omogućavala pakiranje kiselog povrća, odnosno kiselog kupusa, u kante, čaše ili vrećice. Linija će biti predviđena za pakiranje kupusa u vrećice od 500 grama i 1000 grama. Fermentacija proizvoda odvijati će se u PVC bazenima u anaerobnim uvjetima, na temperaturi od 16°C do 22°C, te traje od 21- 23 dana, a smatra se završenom kad se postigne kiselost 1,7 posto do 2,3 posto ukupnih kiselina.
Nakon obavljene fermentacije kupus će se pakirati uz dodatke za sprječavanje promjene boje kupusa i sprječavanje napuhivanja vrećice. Prerada se zbog zastarjelosti stare linije odvijala u jednom turnusu od 1. do 20. kolovoza, a nabavkom linije za pakiranje otvorit će se mogućnost ubacivanja još jednog turnusa godišnje od 1. do 20. studenoga. Planirani kapacitet je 150 do 170 tona u jednom turnusu i 50 tona u drugom turnusu. Nabavkom automatske linije za pakiranja planirano je povećanje kapaciteta za 37 posto zbog automatizacije koja će omogućiti povećanje proizvodnje.