Duga je već tradicija pravljenja misnog vina u župi Primošten. I ove godine župnik je najavio da se u župni dvor donese uglavnom bijelo grožđe – najbolje vrste, po mogućnosti Maraština, stoji na stranici župe Primošten.
Mnogi vjernici su se odazvali i donijeli krto (gajbu) grožđa. Grožđe se sušilo na lisama da bi dobilo što veću gradaciju, slador. Nakon što se prosušilo, pristupilo se gnječenju grožđa.
Zatim je slijedilo torkulavanje, dobio se čisti sok – od kojeg se jedna polovina stavila na kuhanje i trebala iskuhati do pola.
Ta iskuhana tekućina se zove varenik i koristi se jos od starih vremena da bi misno vino dobilo aromu prošeka (tim dobiva i na trajnosti).
Zadnjih nekoliko godina vino rade Brnini sinovi (Jere, Frane i Joso) i Svetin Skorin (Mokičin).
Misno vino se čuva u rosvajnim bačvama u župnoj konobi, stoji na stranici.
foto:Župa Primošten