Općina Pirovac prva se reformira

Gulam ostaje bez zamjenika: ‘Ante ide na nižu plaću, da sam ga htio uhljebiti ostao bi savjetnik’Foto: Facebook
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Općina Pirovac među prvima u Hrvatskoj se već prilagodila reformi regionalne i lokalne samouprave po kojoj će nakon lokalnih izbora u svibnju načelnik Pirovca ostati bez zamjenika. Načelnik Ivan Gulam je na Facebooku objavio svoju zahvalu Anti Čubriću s kojim surađuje od 2013. godine.

– Ante je odrađivao golemi dio posla u Općini, a kako novi zakon ukida zamjenike općinskih načelnika mi ovime šaljemo poruku da nismo tu radi pozicija i fotelja, nego radi boljitka Pirovca i njegovih građana. Posao ćemo raspodijeliti unutar preostalih kolega u Općini i tako se već sada prilagoditi radu nakon izbora jer očekujemo još jedan mandat na čelu Pirovca – pojašnjava Gulam.

Dosadašnji Gulamov zamjenik Ante Čubrić od početka 2021. godine odlazi na mjesto direktora komunalnog poduzeća Vrilo.

– Svjestan sam da će biti i komentara kako sam uhljebio Antu, ali on u Vrilo ide na nižu plaću. Da je cilj bilo uhljebljivanje Antu sam mogao ostaviti za savjetnika u Općini i to je odgovor svima koji tako misle. Za direktora Vrila proveden je javni natječaj, povjerenstvo je odradilo svoj posao i odabralo najboljeg kandidata – dodaje Gulam.

O najavljenoj reformi regionalne i lokalne samouprave Gulam nema dobro mišljenje.

– Ukupne uštede takve reforme su smiješne. To je kozmetička reforma, politička odluka bez utemeljenja u analizi učinaka, a to potvrđuje i amandman kojim je gradovima s više od 10 tisuća stanovnika ostavljen zamjenik gradonačelnika, ali ne i tolikim općinama. Tko kaže da i u općinama iznad 10 tisuća stanovnika nije potreban zamjenik? Zar gradovi vrijede više od općina? Nema smisla. Ovo nije reforma – tvrdi Gulam.

Po Gulamovom mišljenju cilj reforme trebalo je biti ukidanje općina koje se koje nisu funkcionalne.

– Trebalo je ukidati općine koje se ne mogu samofinancirati i povlačiti sredstva preko europskih projekata te ih pripajati drugim jedinicama lokalne samouprave. Bitno je da općina funkcionira. Mi smo zatekli Općinu Pirovac koja na plaće troši 18 posto proračuna, a sada smo na samo 9 posto. Ulagali smo u ono što građanima treba i to je bit postojanja općina. Slovačka ima više općina od nas, ali je bitno jesu li samoodržive – zaključuje Gulam.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.