Zavičajna zbirka Marka Mudronje Repca uskoro će postati zaštićeno kulturno dobro

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Otkako je krajem lipnja prošle godine otvorena Zavičajna zbirka Marka Mudronje Repca, u suradnji Općine Murter-Kornati, udruge Argonauta, Muzeja grada Šibenika i TZO-a Murter-Kornati počelo se intenzivno raditi na njezinoj interepretaciji i prezentaciji, zbog čega bi do kraja godine trebala postati zaštićeno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture RH.

Naime, u travnju ove godine započeto je sustavno popisivanje izloženih i pohranjenih predmeta koje je Općini Murter-Kornati darovao kolekcionar Marko Mudronja Rebac.

Zbirka posjeduje preko 600 predmeta i podijeljena je u dvije skupine – primarnu i sekundarnu dokumentaciju. Primarnoj pripadaju svi izloženi predmeti povijesnog i kultrnog karaktera, dok su u sekundarnu smješteni svi popratni elementi, odnosno registri, bilježnice i mape koje je kolekcionar sustavno prikupljao i obrađivao te selektirao. Sada već pri kraju toga popisa, može se slobodno reći kako je napravljen veliki posao koji će biti končan kroz koji tjedan i poslan Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagreb.

Prijenos vlasništva zgrade Sokolane

Paralelno sa registracijom predmeta zbirke, Općina Murter-Kornati je pokrenula proces prijenosa vlasništva zgrade Sokolane u kojoj je Zbirka smještena, a koja je trenutno u vlasništvu Republike Hrvatske.

– Očekujemo da će Općina Murter-Kornati upisati vlasništvo do kraja ove godine. Registracijom predmeta iz Zbirke kao kulturnog dobra moći ćemo realizirati puno više aktivnosti i programa, s obzirom da će ona postati relevantna građa s kojom ćemo moći aplicirati na tuzemne i inozemne natječaje iz kulture. Sredstva bi svakako namijenili za restauraciju predmeta, sanaciju vlage u zgradi Sokolane, vizaualnu i zvučnu kvalitetu te bi ustrajali da Zbirka pogoduje svim stručnim i tehničkim standardima iz Zakona o muzejima. Budući da će popis predmeta biti poslan Muzejskom dokumentacisjkom centru kroz koji tjedan, njihovu registraciju očekujemo do kraja ove godine. Prijenos vlasništva zgrade s druge strane omogućiti će potpunu rekonstrukciju zgrade Sokolane i Pijace Društva seoske izobraženosti. U tom kontekstu Zavičajna zbirka Marka Mudronje Repca je preteća zavičajnog muzeja te od zaista velikog značaja za zaštitu i promociju kulturne baštine murterskoga kraja – izvijestili su iz Općine.

Općina Murter-Kornati je za aktivnosti iz svog proračuna izdvojila približno 30 tisuća kuna, dok je Muzej grada Šibenika na čelu s ravnateljem Željkom Krnčevićem nadzirao  i usmjeravao cijeli proces.

– Veliko hvala udruzi Argonuata i njezinom mladom timu koji je zaslužan za operativni dio. Ovom prilikom želimo se posebno zahvaliti Dini Missoni što je prepoznala važnost ove zbirke te čitavom projektu pristupila izuzetno entuzijastično i profesionalno! Još jednom hvala i Vedranku Šikiću Balari koji je inicijalno uredio postav Zbirke. Hvala obitelji pokojnog Marka Mudronje Repca na potpori. Hvala i našem TZO-u koji je omogućio rad svojih djelatnica kako bi Zbirka bila otvorena za javnost – piše u priopćenju Općine Murter-Kornati.

Kulturni ljetni program i dječje radionice

Već sada, dio navedenog prostora okupirala su i djeca koja su polaznici radionica od kraja ožujka ove godine. Radionice su intenzivirali tijekom ljeta te se od ponedjeljka do srijede održava Argonautin dječji program kojeg vode zaposlenice i volonterke Udruge Argonauta. Upravo se provodi ljetni program za djecu za koju su svaki tjedan pripremljene nove radionice koje se odvijaju od 20 do 21 sat.

Zbirka je otvorena za posjete od ponedjeljka do subote od 9 do 12 sati te od 18 do 21 sat kada uz pomoć voditeljice zbirke na hrvatskom i engleskom jeziku možete lakše savladati tematiku i upoznati se s kulturom i tradicijom mjesta Murter. Ulaz je besplatan.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.